Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Szeptember 29. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

'Okos ablak' segítheti az energiamegtakarítást

'Okos ablak' segítheti az energiamegtakarítást

Dél-koreai tudósok fejlesztették ki azt az új 'okos ablakot', amely képes nyári módból téli módba váltani, elősegítve ezzel az energiamegtakarítást.

Melegben ugyanis besötétedik, így kizárja a napsugarakat, hidegben viszont átlátszóvá válik, és megpróbálja összegyűjteni a Napból érkező hőt.

Hasonló ablakokat már korábban is létrehoztak a szakemberek, az új találmány azonban annyiban különbözik ezektől, hogy képes az azonnali váltásra a két üzemmód között, míg a régieknek hosszú időre volt szükségük a téli és nyári mód közötti átváltásra - írja az ACS Nano.

A technológia lényege, hogy az ablakban található két üveglap között nemcsak levegő, hanem töltéssel rendelkező részecskék, vagyis ionok is találhatóak. Ezeket a részecskéket elektromos árammal kell stimulálni, amennyiben üzemmódot akarunk váltani - így sötétednek be vagy világosodnak ki igény szerint, másodpercek alatt.

Az ablakok további előnye, hogy nem tartalmaznak az egészségre káros anyagokat - szemben a többi ugyanilyen nyílászáróval, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségre. Ráadásul ezek kémiailag instabilak is, és bonyolult működési elvük miatt előállításuk és működtetésük is drágább.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.