Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 28. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Októberben végre pénzt láthatnak a kórházi beszállítók

Októberben végre pénzt láthatnak a kórházi beszállítók

Az Orvostechnikai Szövetséghez tartozó cégek árbevételének már az egynegyedét is meghaladják a kórházi adósságok, de egyes vállalatoknál a tartozások aránya az árbevétel 30–50 százalékát is eléri – mondta a Világgazdaságnak a szövetség főtitkára.

Rásky László jelezte: miközben a kórházadósságok már májusra elérték a tavaly év végi, ötvenmilliárdos mértéket, a helyzet az óta is csak tovább romlott. A Magyar Államkincstártól kapott adatok azt mutatják, hogy augusztus végére már 70,4 milliárdra forintnyi számla ellenértékével maradtak el a kórházak, ebből csaknem 30 milliárd forintot több mint 60 napja ki kellett volna fizetniük.

A tapasztalatok azt mutatják: mára már nemcsak a „hagyományosan” rosszul fizető vagy nagy intézményeknek, hanem a korábban jobban teljesítő, illetve közepes és kisebb kórházak tucatjainak is szinte kezelhetetlen mértékű a lejárt tartozásállománya. A cégek ekkora kintlévőségeket saját maguk képtelenek finanszírozni, de a magas költségek miatt a bankhitel sem járható út az alacsony árszínvonalon szállító cégeknek – magyarázza Rásky László.

Hozzátéve: a kórházak eladósodása nemcsak a cégeket, hanem a betegeket is sújtja, a gyógyítást hátráltatja. A cégek egy részének arra sincs pénze, hogy feltöltse a készenléti raktárakat, emiatt egyre több műtétet és beavatkozást is el kell halasztani, és ezért is nőnek a várólisták.

Az érdekképviselet szerint az adósságok egy részét már októberben rendezni lehetne. A kórházak beszállítói, így az egyszerhasználatos, valamint műtéti eszközöket, gépeket, berendezéseket és informatikai rendszereket szállító cégeket képviselő Orvostechnikai Szövetség a korábbi évekhez hasonlóan már az év elején jelezte az intézmények alulfinanszírozottsága miatt előre látható problémát. Tárgyaltak is az Egészségügyi Államtitkárság és az NGM Költségvetési Államtitkárságának vezetőivel, akiktől azt kérték, hogy az Egészségbiztosítási Alapban keletkező maradványnak legalább felét ne az év végén, hanem már lehetőleg október elsején kapják meg az intézmények. Így lehetőségük lenne a beszállítók felé fennálló tartozások egy részének kifizetésére. Rásky László úgy tudja, a kormány a javaslattal szinkronban lévő megoldáson dolgozik, így reményeik szerint októberben pluszforráshoz juthatnak a kórházak, amiből legalább a számlák egy részét rendezhetik.

Az augusztus végéig felhalmozott, nagyjából 38 milliárd forint maradványból mintegy 23 milliárdot ugyan felhasználtak szeptember elején a béremelésére. Rásky László szerint a még meglévő 15 milliárd forintra viszont mindenképpen szüksége lenne a beszállítóknak, mégpedig minél rövidebb időn belül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.