Városlista
2021. május 13, csütörtök - Szervác

Hírek

2015. Május 30. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Olaszországban nyilvánosságra hozták a "maffiagyanús" politikusok névsorát

Olaszországban nyilvánosságra hozták a

Tizenhét olasz politikus hozható össze a maffiával. A tartományi választások előtt nyilvánosságra hozták a nevüket.

A vasárnapi tartományi választások előtt 48 órával az olasz parlament szervezett bűnözés ellenes bizottsága nyilvánosságra hozta azoknak a jelölteknek a névsorát, akik ellen ügyészi vizsgálat vagy bírósági eljárás indult a maffiával való szövetkezés gyanújával.

A bizottság elnöke, Rosy Bindi tizenhét politikus nevét ismertette. Mindannyian Dél-Olaszországban indulnak jelöltként a vasárnap rendezendő időközi helyhatósági választásokon: tizenhárman Campania, négyen Puglia tartományban. Kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt szerepelnek a listán. Kivételt egyedül az 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelent, amelynek egyetlen egy politikusa sem "maffiagyanús".

A szervezett bűnözéssel szembeni olasz parlamenti bizottság azoknak a névsorát közölte, akiket a maffiával és más olasz bűnszervezetekkel való együttműködés bűncselekményének gyanúja övez. Ügyészi vizsgálat vagy már bírósági per indult velük szemben, mostanáig jogerős ítélet nélkül. A névsor az olasz maffiaellenes nyomozó-igazgatóság és a maffiaellenes ügyészségek adatai alapján készült el. Rosy Bindi hangsúlyozta, hogy a névsor közlésével a bizottság nem kívánta befolyásolni a helyhatósági választásokat. Annál is inkább, mivel a listán levő politikusok szabadon jelölhetők és megszavazhatók - hangsúlyozta a maffia ellenes bizottság elnöke. Elemzők szerint azonban a névsor jelentősen befolyásolhatja a vasárnapi voksolás kimenetelét.

A gyanúsított jelöltek között szerepel Vincenzo De Luca, Salerno volt polgármestere, aki a kormánypárt Demokrata Párt (PD) jelöltjeként indul Campania tartomány elnöki székéért. De Luca ellen nyolc per indult korrupciós ügyben, eddig három perben született első fokú ítélet, amely nem szakította meg politikai pályafutását. A lista közlése megosztotta a pártokat: Matteo Orfini PD-elnök szerint a maffiaellenes-bizottság "a középkorba taszította vissza Itáliát, amikor bíróság helyett az utcán születtek az ítéletek". Az ellenzék a PD campaniai jelöltjének azonnali visszahívását követeli.

A vasárnap reggel 7 órától este 11-ig tartó választáson hét olasz tartományban (Puglia, Campania, Toscana, Liguria, Veneto, Marche, Umbria) mintegy 19 millió olaszt várnak az urnákhoz. Több helyen egy idejű polgármester és önkormányzati-választást is tartanak. A voksolás jelentős belpolitikai tesztnek számít a Matteo Renzi vezette kormánypárt és az ellenzék erejének a felmérésére is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 13. 10:42, csütörtök | Külföld

Azonnal megkezdhetik a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával az Egyesült Államokban

Azonnal megkezdhetik a 12-15 év közötti gyerekek oltását a Pfizer/BioNTech vakcinájával az Egyesült Államokban, miután szerdán az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) is megadta az engedélyt.

2021. Május 13. 09:50, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma 160 millió, a halálos áldozatoké több mint 3,32 millió

A világon 160 079 845 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 326 911 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint.

2021. Május 13. 06:00, csütörtök | Külföld

Szlovákiában júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyik V-vel

Szlovákiában júniustól kezdhetik használni a koronavírus elleni orosz Szputnyik V oltóanyagot - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Vladimir Lengvarsky egészségügyi miniszterre hivatkozva szerdán.

2021. Május 12. 15:03, szerda | Külföld

Enyhítések lépnek életbe Montenegróban és Észak-Macedóniában

Montenegró eltörölte az éjszakai kijárási tilalmat, Észak-Macedónia ismét engedélyezte a nyilvános eseményeket és megnyitotta a sportközpontokat szerdától a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős csökkenése miatt