Városlista
2020. május 31, vasárnap - Angéla

Hírek

2018. Július 16. 07:26, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Öngyilkos merénylő robbantott Kabulban, többen meg haltak

Öngyilkos merénylő robbantott Kabulban, többen meg haltak

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Kabulban a vidékfejlesztési minisztérium előtt, legalább hét ember meghalt és tizenöten megsebesültek - közölte a kabuli rendőrség vasárnap.

A támadó a délutáni órákban, a munkanap végén robbantott. A muzulmán országokban a vasárnap a hét első munkanapja.

A rendőrség közölte: civilek és az afgán biztonsági erők tagjai az áldozatok.

A minisztérium szóvivője megerősítette, hogy öngyilkos merénylet történt, és tudatta: főként a tárca alkalmazottai vannak az áldozatok között.

A kabuli rendőrség szóvivője elmondta: egy külföldi katonai konvoj vonult át a környéken a robbantás idején, egy gépjárműben károk keletkeztek, de senki sem sérült meg. Hozzátette: egyelőre nem világos, hogy a támadónak mi volt a célpontja.

A nyugati támogatású Kabuli kormány ellen az afganisztáni tálib szélsőséges mozgalom és a 17 éve háború sújtotta országban az utóbbi években megjelent Iszlám Állam dzsihadista szervezet folytat fegyveres harcot. A két csoport egymással is harcol.
A merénylet elkövetéséért egyelőre egy szervezet sem jelentkezett, de a Iszlám Állam június 11-én robbantott ugyanennél az épületnél. Akkor 13 ember halt meg és 25-en sebesültek meg.

Az ENSZ éppen vasárnap jelentette, hogy 2009 óta az idei a legvéresebb: az első félévben 1692 civil halt meg főként fegyveres támadásokban és robbantásos merényletekben. Kabulban ez volt az idén a 13. nagyszabású támadás, az afgán fővárosban hat hónap alatt 316-an haltak meg és 580-an szenvedtek sebesüléseket.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 31. 15:04, vasárnap | Külföld

Olaszország az egész világ előtt újranyitja határait

Olaszország június 3-tól az EU-tagállamaiból és Nagy Britanniából érkezők, június 15-től pedig az összes többi beutazó előtt megnyitja határait,

2020. Május 31. 12:02, vasárnap | Külföld

Trump: nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben

Jelentette ki ezt az amerikai elnök a floridai Kennedy Űrközpontban tartott beszédében szombaton, miután sikeresen felbocsátották a SpaceX űrrakétáját, fedélzetén két amerikai asztronautával.

2020. Május 31. 10:07, vasárnap | Külföld

Egyre kiterjedtebbek a zavargások az Egyesült Államokban

Gyűlölködés helyett megbékélésre szólította fel a George Floyd halála miatt tüntetőket Donald Trump amerikai elnök szombaton, miközben egyre kiterjedtebbek a zavargások szerte az országban.

2020. Május 31. 08:01, vasárnap | Külföld

Háztetőbe ütközött egy kisrepülő Németországban

Háztetőbe ütközött egy kisrepülő szombaton Németországban. Pilótája túlélte a balesetet, bár kórházi kezelésre szorul. A ház két lakója nem sérült meg.