Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 16. 13:42, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: MTI

Orbán: Legyőztük az istencsapást

Orbán: Legyőztük az istencsapást

Orbán Viktor modernkori istencsapásnak nevezte a devizaadósok problémáját.

Tengelyt akasztottunk a fél pénzügyi világgal, és bár sokan lehetetlennek mondták, sikerült egymillió családot megmenteni az adósrabszolgaságtól – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor péntek reggel, az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, egy modernkori istencsapással kellett megküzdeni a devizaadósok megmentésekor. Kérte az embereket, jól gondolják meg, hogy még egyszer beleugranak-e ilyen kockázatos hitelkonstrukciókba, mert bár most a kormánynak sikerült megmenteni őket, valószínűleg többet ez nem fog sikerülni.

„Tengelyt akasztottunk a fél pénzügyi világgal, az összes magyar bankkal, de végül, bár sokan lehetetlennek mondták, sikerült egymillió családot megmenteni az adósrabszolgaságtól, amiben nagyon komoly szerepe van Matolcsy miniszter úr munkájának” – értékelte a miniszterelnök a bankszövetség és a kormány közt csütörtökön megszületett megállapodást.

Ez egy más szellemiségű kormány, amelyet nem arra hatalmaztak fel a választók, hogy megmagyarázza, mit miért nem lehet, hanem hogy a megoldhatatlannak tűnő problémákra is keressen és találjon megoldást, így sikerült kivezetni több százezer családot a devizahitelek világából – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A megoldás kidolgozásakor egyébként nem volt szempont, mit szól majd hozzá az IMF, a kormány nem is látta okát, hogy a valutaalapot kérdezze, mert az egyetlen vezérlő elv az volt, hogy a magyaroknak jobb legyen. Ezért nem volt egyébként előzetes egyeztetés, konzultáció az IMF-fel a magyar költségvetés újraszámolásakor sem, az ugyanis egy bankként működő szervezet, amellyel nem az ország gazdaságpolitikájáról kívánunk tárgyalni. Az IMF-nek az a dolga, hogy tagországainak szükség esetén hitelt, garanciát nyújtson, mi most egy biztosítékot kérünk, ha úgy tetszik, a saját bankunkkal tárgyalunk – fogalmazott a miniszterelnök.

A költségvetés újraszámolásának eszközeivel kapcsolatban leszögezte: az volt a fontos szempont, hogy a kormány szakítson elődei megszorításokra épülő politikájával, ezért onnan kell bevételt szerezni, ahol az nem fáj az embereknek. Példának a dohánytermékek jövedéki adójának emelését nevezte, amiért elnézést kért a dohányos emberektől, de szerinte ez egy olyan terület, ahol csökkenthető a fogyasztás.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetések mostantól mindig az állami kasszába mennek. Közlése szerint nem egyszeri döntésről van szó, az a 10 százalék, amit a magánnyugdíjpénztárakban maradt körülbelül százezer ember a magánnyugdíjpénztárba fizetett, azt mostantól az állami nyugdíjalapba kell befizetni, és „ez most már mindig így lesz”.

A kormányfő hangsúlyozta: a nyugdíjrendszer teljes átalakítása most befejeződik, lényegében önkéntessé válik, hiszen aki az államnak fizetendő járulékon túl akar még félretenni, azt a magánnyugdíjpénztárakon keresztül megteheti, de „amit az államnak be kell fizetni, azt mostantól az államnak kell befizetni, nem lehet máshová”.

A kormányfő hangsúlyozta: a 2012-es költségvetés főszámai a tervek szerint nem változnak, és a kormány igyekszik tartani a büdzsé elfogadásának eredeti menetrendjét. Hozzátette ugyanakkor, „szűken vagyunk, már éjszakai is ülésezik a parlament, ezért eljött az ideje, hogy a következő év során majd mélyebben átgondoljuk, hogy a parlament működési rendjét szabályozó előírások” segítik-e a munkánkat.

A sarkalatos törvényekkel kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott: „nagy kő esik le a szívéről”, ha mindegyiket elfogadja az Országgyűlés, mert az országnak nyugalomra, konszenzusra, megegyezésre van szüksége. Azonban olyan „szétzüllött, szétesett és szétvert állapotban vannak alrendszerek”, mint például az oktatás, az egészségügy, a közigazgatás, vagy a rendvédelem, hogy azokat nem lehetett konszolidálni abban az állapotban, ahogy „azt a szocialisták itt hagyták”. Mostanra az átalakítások elkészültek, ezután lehet konszolidálni őket – tette hozzá.

A miniszterelnök bízik abban, hogy a bankszövetséggel hamarosan aláírandó növekedési paktummal esélye lehet az országnak arra, hogy a kiszámíthatatlan környezetben is jól teljesítsen a magyar gazdaság. A növekedési tervvel kapcsolatban elmondta: a növekedéshez pénz, vagyis hitel szükséges, ezzel kapcsolatban a kormány tárgyal a kereskedelmi bankokkal, hogyan tudnak a magyar kis- és középvállalkozóknak jobb feltételekkel és nagyobb összegben hitelt adni, valamint ilyen eszköze van a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB), a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) is, illetve „Matolcsy György minisztériuma környékén létrehoznak egy olyan pénzügyi csoportot, amely az export teljesítményét kívánja növelni a magyar gazdaságnak”. Ezen kívül konkrét beruházási elképzelésekre is szükség van területileg lebontva és ágazatonként is meghatározva – hangsúlyozta a kormányfő.

A kormányfő az európai uniós kormányközi megállapodással kapcsolatban leszögezte: Magyarország nagyon fegyelmezett gazdaságpolitikát folytatott az elmúlt másfél évben, ezért „jogos az az igény, hogy ne velünk fizettessék meg a más fegyelmezetlen országok által okozott károkat”. Hozzátette: a kormány a legversenyképesebb adórendszert építette fel Magyarországon, és „ebből nem fog visszahátrálni”.

Orbán Viktor jó esélyt lát arra, hogy ügyes tárgyalással meg lehet győzni a tagállamokat: ne emeljenek be adóharmonizációs elemeket a megállapodásba. Véleménye szerint ráadásul ez az egész Európai Unió érdeke, hiszen kell hogy legyen verseny Európán belül, különben egész Európa nem lesz versenyképes globálisan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.