Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2011. December 30. 11:00, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Orbán: Senki sem szólhat bele

Orbán: Senki sem szólhat bele

A tervek szerint január elején megkezdődnek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a tárgyalások, amelyek fontosak, de nem húsba vágók – mondta Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszterelnök az interjúban kijelentette azt is, hogy a magyar jogalkotásba senki sem szólhat bele, nincs olyan a világon, aki megmondhatná „a magyar nép választott képviselőinek, milyen jogszabályt alkothatnak és milyet nem”.

A külföldi kritikákat firtató felvetésre a kormányfő közölte: arra van lehetőség, hogy ha a magyar parlament olyan törvényt alkot, amely általa vállalt nemzetközi szerződésekbe ütközik, akkor az, akinek ez sérelmet okoz, felléphet a jogszabállyal szemben, de csak azután, hogy az megszületett. Megismételte, hogy ma az Európai Unióban körülbelül 750 olyan eljárás van folyamatban, amelyet az unió bizottsága indított a tagállamokkal szemben, mert álláspontja szerint azok a közös jogot sértő törvényeket, kormánydöntéseket hoztak. „Ránk 14 esik ebből. Mi a legjobb diákok vagyunk” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy nem szabad az „összeesküvés-elmélet szemüvegén” keresztül nézni a világot, mert abból „egy bunker, egy kettős fedezék” következik, és egy nép nem élhet „bunkermentalitással és kettős fedezék mögött”. „A saját céljainkat kitűzzük, a saját céljainkat elérjük, és ha valaki jó tanácsokkal segít bennünket, azt megköszönjük, ha az utunktól el akar téríteni, akkor pedig udvariasan elhárítjuk” – összegezte véleményét.

A Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, pontos tárgyalási menetrend még nincs, de a tervek szerint január elején megkezdődnek a megbeszélések, amelyek szerinte fontosak, de nem húsbavágóak. Ha az IMF „ad nekünk egy biztonsági hálót, akkor nagyobb önbizalommal, nagyobb biztonságérzettel vágunk bele az előttünk álló időszakba, de ha nem jön létre ilyen megállapodás, akkor is megállunk a saját lábunkon”, mivel a 2012-es magyar költségvetés egy figyelemre méltó alkotás.

„Azonnal megrándulnak az idegvégződések”

A kormányfő szólt a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló új törvényről is – amelyről várhatóan pénteken szavaz az Országgyűlés –, és úgy fogalmazott, egy rendkívül érzékeny jogszabályról van szó, ugyanis az európai közfelfogás szerint szinte szakrális függetlenségnek kell öveznie a jegybankot. Ezért a lehető legaprólékosabban kísérik figyelemmel, hogy a jegybankok a pénzpiac és a gazdaság logikája szerint működnek-e, vagy kormányzati ráhatás alatt állnak, „és minden olyan rezdülésnél, amikor úgy gondolják, hogy kormányzati ráhatásról van szó, azonnal megrándulnak az idegvégződések – egészen Brüsszelig” – fejtette ki. Megjegyezte, az új magyar jegybanktörvény javaslatához érkezett 15 brüsszeli észrevételből 13-at befogadtak. Kettő esetében maradt fenn véleménykülönbség, s ezt a különbséget ha kell, „egy jogi eljárás keretében megvívjuk” – tette hozzá, kiemelve, hogy a jogszabály rendben van, „a legjobb tudásuk szerint készítették el”, a magyar gazdaság érdekét szolgálja, és javítja az MNB és a kormány közötti együttműködést.

„Majd ha mindenki elhagyta a hajótöröttek tutaját...”

A végtörlesztésre kitérve azt mondta, a modernkori Magyarország talán legnagyobb pénzügyi akciósorozatáról van szó. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy néhány óra van még a végtörlesztésre való bejelentkezésre. A bankokkal való megállapodásról úgy fogalmazott: „azt nem mondom, hogy happy enddel zárult”, az még odébb van, „majd ha mindenki elhagyta a hajótöröttek tutaját, akkor mondhatjuk azt, hogy happy end”. Tájékoztatása szerint december 23-ig 87 ezer család már végtörlesztett, 178 ezer család jelentette be az igényét. Azok, akik nem tudnak végtörleszteni, egy olyan konstrukcióval élhetnek, amely alapján 2012-ben átlagosan mintegy 30 százalékkal csökkenni fog a törlesztőrészletük.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy a közszféra végtörleszteni akaró dolgozóinak január elején újabb levelet küld, amelyben tájékoztatást ad arról, mit kell tenniük az állami segítséggel kapcsolatban. A kormány kitalált egy olyan pénzügyi megoldást, amellyel minden állami alkalmazottnak segíteni tud – erősítette meg. A napokban Orbán Viktor már küldött egy levelet a közszolgálatban dolgozóknak, felhívva a figyelmet a végtörlesztés lehetőségére. A levélben hangsúlyozta, hogy a kormány kedvezményes kamatozású forinthitel biztosításával kíván segítséget nyújtani a devizahitel rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséhez.

Felálltak az akciócsoportok

Az interjúban a rezidensek ügyéről a kormányfő kijelentette: a zsarolás nyelvén nem hajlandó beszélni, megállapodásra kell törekedni. Az első feladat – folytatta –, hogy akárhogyan is döntenek a rezidensek, ne maradjon ellátatlan beteg, ennek érdekében a kabinet meg is hozta a szükséges döntéseket, és felálltak az egészségvédelmi akciócsoportok. Egyúttal közölte azt is, hogy a napokban rendeződnek az állam 30 napon túli tartozásai, ami a kórházakra is igaz. Egyben hangsúlyozta: „amíg fejük búbjáig eladósodott kórházakról beszélünk, nem tudok jó lelkiismerettel foglalkozni az orvosok bérével”.

A kórházak adósságának rendezése most megtörtént, a népegészségügyi termékadót pedig az orvosok bérére fordítják, így az egészségügyi államtitkárnak 2012-re rendelkezésére áll annyi pénz, hogy „azoknak az orvosoknak, akik valóban meg akarnak állapodni”, elfogadható béremelést tud ajánlani – mondta. Orbán Viktor rámutatott ugyanakkor: „nem olyan év lesz 2012, különösen annak első fele, amikor általános béremelésekről lehetne beszélni az állami szektorban; erre még várnunk kell”.

Címkék: IMF, orbán viktor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.

2024. Július 17. 07:59, szerda | Belföld

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.

2024. Július 17. 07:53, szerda | Belföld

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett kedden New Yorkban, a találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.