Városlista
2024. április 15, hétfő - Tas, Anasztázia

Hírek

2011. December 10. 06:20, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán: újra kell írnunk a költségvetést

Orbán: újra kell írnunk a költségvetést

Alapjaiban át kell írnunk a költségvetést, amihez már szombaton hozzálátunk – nyilatkozta péntek délután Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök.

A bővebben nem indokolt bejelentést sajtóértesülések szerint a magyar gazdaság recessziója is magyarázhatja. Orbán azt is leszögezte, sosem fogunk egy csónakban ülni a britekkel.

Orbán Viktor közlése szerint a büdzsét alapjaiban kell újra írni – s mivel erre kevés idő van, már szombaton munkához látnak, ő pedig találkozót kezdeményez a gazdasági miniszterrel – tudta meg az Index. Bár Orbán kijelentésére bővebb magyarázatot a portál kormányközeli forrásokból sem kapott, valószínűleg tartják, hogy a mögött a harmadik negyed éves GDP-adatok állhatnak, melyeket szintén pénteken hoztak nyilvánosságra. Az elemzés szerint a gy a majdnem 6 százalékkal bővülő mezőgazdaság kivételével lényegében a teljes magyar gazdaság recesszióban van, például a feldolgozóipar 1, az építőipar 3,6 százalékos mínuszt mutatott.

A másik ok a német központi bank, a Bundesbank rossz előrejelzése lehet – véli az Index szakértője – a pénzintézet ugyanis tovább rontotta a bruttó német hazai össztermék (GDP) jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését, arra hivatkozva, hogy az adósságválság hatásai visszafoghatják a gazdasági növekedést Európában, aminek kedvezőtlen hatásai lehetnek a német exportra. Mindez kedvezőtlenül érinti a némettel szoros kapcsolatban álló magyar gazdaságot is.

Azzal kapcsolatban, hogy a britek visszautasították a kormányközi szerződés aláírását, Orbán azt mondta, Magyarország és Nagy-Britannia sosem fog egy csónakban ülni. A magyar képviselet, nyolc másik országhoz hasonlóan még nem írta alá a paktumot – arról előbb a helyi parlament véleményét is kikéri.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: