Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2013. Június 17. 15:14, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán: véget ért a földcsata, a kisgazdák nyertek

Orbán: véget ért a földcsata, a kisgazdák nyertek

A kormány az összes fontos agrárcsatát megnyerte - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, miután Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével megállapodást írt alá Budapesten.Az új földtörvény elfogadásával az európai uniós jog sérelme nélkül sikerül megvédeni a magyar termőföldet, az a magyarok kezében fog maradni - mondta a kormányfő a sajtótájékoztatón, hozzátéve: a törvénnyel az egykori kisgazdák győzelmét is elérték.

Az eredményeket sorolva Orbán jelezte, hogy a zsebszerződések felszámolásának eszközét szintén megtalálták, és a mezőgazdasági hatóság ma már meg tudja védeni a fogyasztókat a rossz minőségű, dömpingáron érkező, egészségtelen élelmiszerekkel szemben.
Közölte egyúttal, hogy a kormány vállalja: az agrárkamarával való megegyezés nélkül nem hoz majd lényeges agrárdöntéseket. Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a parlament előtt fekvő új földtörvény már nem változik érdemben. A jogszabállyal kapcsolatban diplomáciai csatornákon érkező esetleges panaszt firtató felvetésre a miniszterelnök azt válaszolta: ilyen 'nem érkezett, hanem folyamatosan érkezik'.

'A magyar föld nyugatról nézve olcsó, zsíros, biztos jövőt jelentő föld. Márpedig ha onnan egyszer idenéznek, és valamit kinéznek maguknak, akkor azt általában igyekeznek meg is szerezni. Erről szólt az elmúlt húsz év' - fejtette ki. Ezek alapján - mondta - nem lepődik meg azon, ha tiltakoznak az új földtörvény ellen olyan országok, amelyek gazdái, tőkebefektetői, spekulánsai kinézték maguknak Magyarországot mint befektetési lehetőséget vagy 'egyszerűen csak mint a saját nyugati gazdaságaik keleti meghosszabbítási birtoktestét'. Mindez ugyanis az új földtörvény hatálybalépése után - hiába szűnik meg a külföldiek termőföld-vásárlási moratóriuma - nem lesz lehetséges - tette egyértelművé.

A kormányfő szerint az új földtörvény a két világháború közötti Magyarország agrárpolitikájának logikájával gondolkodva az akkori kisgazdák javára dönti el a vitát, akik a kis- és középtermelői érdeket képviselték. A kisgazdapárt most viszi győzelemre a létezése óta legfontosabbnak tekintett politikai célkitűzését - fogalmazott.

A tulajdon- és birtokkoncentráció ügyében elmondta: a jövőben lesz tulajdoni korlát és birtokkorlát is, a fejlődés iránya pedig a kis- és középbirtokosok megerősítése felé mutat. Szólt ugyanakkor arról is, hogy a mezőgazdasági rendszer nem képes bizonyos mértékre visszaszorított, minőségi mintabirtok-kultúrát fenntartó nagybirtoktestek nélkül létezi. Ennek érdekében a jövőben a termőföldek - legfeljebb - 20 százaléka ilyen birtok lehet, ezek főszabályként állami tulajdonban lesznek.

Az agrártámogatási rendszert érintő kérdésre Orbán Viktor kifejtette: jelenleg is zajlik a 2014-2020 közötti uniós források - így az agrárpénzek - felhasználási rendjének kidolgozása, de az már biztos, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) 'ebben a formájában vége van', egy új rendszer lép majd életbe. Az agrárkamara ebben az új szisztémában helyet fog kapni a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatban, ennek részleteit azonban még nem alakították ki - tette hozzá. Az NFÜ új elnökének személyeakár már ezen a héten kiderülhet - jegyezte meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.

2024. Július 20. 07:16, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a patrióták nagy előretörést értek el

2024. Július 20. 07:15, szombat | Belföld

KSH: a benzin 7, a dízel 2 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 616 forint volt, ami 7 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértéknél.