Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2013. Október 18. 14:10, péntek | Belföld
Forrás: InfoVáros

Óriási halra bukkantak Kalifornia vízeiben

Óriási halra bukkantak Kalifornia vízeiben

Ritkán látott tengeri élőlényt, egy 5,5 méteres (18 láb) szíjhalat emeltek ki Santa Barbaránál a tengerbiológiai intézet munkatársai, számolt be a hírről az AP hírügynökség 2013. október 16-án. A különös halra búvárkodás közelében leltek rá a dél-kaliforniai Toyon-öbölben a múlt vasárnap.

A megtalálónak, Jasmine Santanának tizenöt emberre volt szüksége, hogy partra vonszolja a nagyméretű hal tetemét. A férfi kilencméteres mélységben fedezte fel az állatot, amikor munkatársaival merült.

A most talált lelet egyediségét az adja, hogy az 1772-ben felfedezett szíjhalak ezer méteres mélységben élnek a nyílt tengeren, ezért ritkán látni őket. A hal vélhetően természetes okok miatt pusztult el. A tetemből szövetmintát vettek, és egy videofelvétellel együtt elküldték tanulmányozásra a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i biológiai intézetének. A szíjhal maradványait az intézet diákjainak is megmutatták.

A szíjhalak a leghosszabb csontos halak a világon, akár 15 méteresre is megnőhetnek. Vélhetően róluk születtek az ókori és középkori mondák a tengeri kígyóról, amely rettegésben tartotta a halászokat, akárcsak az óriás polipok és tintahalak. Legutóbb 2011-ben kerültek a figyelem középpontjába, akkor egy irányított búvárhajó futott beléjük, 1996-ban pedig a haditengerészet San Diego környékén húzott partra egy 7 méteres példányt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 09:48, péntek | Belföld

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2024. Május 24. 08:02, péntek | Belföld

Orbán Balázs: Magyarország nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni

Orbán Balázs reméli, új könyvének köszönhetően kiderül, hogy a jelenlegi nehéz helyzet, a háború és a \"háborús készülődés\" ellenére Magyarország \"nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni\".

2024. Május 24. 08:00, péntek | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: megtalálták a negyedik áldozat holttestét

Megtalálták a Verőcénél történt hajóbaleset negyedik áldozatának holttestét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Facebook-oldalán csütörtökön.