Városlista
2024. április 15, hétfő - Tas, Anasztázia

Hírek

2016. Május 08. 08:47, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Országgyűlés: A 2017-es költségvetés és az alaptörvény változtatása is napirendre kerülhet

Országgyűlés: A 2017-es költségvetés és az alaptörvény változtatása is napirendre kerülhet

A 2017-es költségvetés, az adótörvények és az alaptörvény módosításának vitái is napirendre kerülhetnek az Országgyűlés hétfőn kezdődő, kéthetes ülésén,

amelyen Áder János köztársasági elnök ismertetheti a tavaly évvégi párizsi klímacsúcs eredményeit, továbbá szó lehet az Uber betilthatóságáról is.
A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn az Európa napjára történő emlékezéssel kezdődik, majd az ilyenkor megszokott interpellációkkal és azonnali kérdésekkel folytatódik.

Kedden a madarak és fák napjáról emlékezik meg a Ház, amely ezt követően hozhat határozatokat. A képviselők ekkor módosíthatják a népszavazási törvényt, lehetővé téve a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú kérdésekben. Döntés várható továbbá a belügyminiszter migrációval összefüggő javaslatcsomagjáról is.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter tájékoztatása alapján számítani lehet arra is, hogy a parlament akár már kedden elrendeli a kvótareferendumot, amelyet előreláthatólag szeptemberben vagy október első napjaiban lehet majd megtartani.

A szavazásokat követően a párizsi klímacsúcson született megállapodás kihirdetéséről kezdődhet vita az államfő felszólalásával. A tervek szerint szintén a második ülésnapon tartják az alaptörvény hatodik módosításának általános vitáját, a kormánypártok javaslatukban új különleges jogrend bevezetését javasolják terrorveszélyhelyzet esetére.

Szerdán és csütörtökön folytathatják le a jövő évi büdzsé általános vitáját, a képviselőknek 30 órájuk van értékelni a kormány indítványát. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt közölte, a kormány javaslatában minden szakterületnek többletforrást biztosítana az idei évhez képest: oktatásra 270 milliárd, egészségügyre 167 milliárd, tb- és jóléti kiadásokra 155 milliárd, kultúrára 66 milliárd forinttal több juthat. Ezzel párhuzamosan a rendvédelem 114, az önkormányzatok 5 milliárd, az igazságügy 26 milliárd, a külügy 10 milliárd, a honvédelem pedig 51 milliárd forinttal nagyobb keretre számíthat.

Pénteken a 2017-es költségvetéshez kapcsolódó adóváltoztatásokról tárgyal a parlament, amely pünkösd miatt kedden folytatja ülésének második hetét.

A Ház ekkor veheti napirendjére azt a kormányzati indítványt, amely blokkolhatóvá tenné a törvénytelen személyszállítást végző szolgáltatók honlapjait.

Az ülés május 18-án, szerdán, a két éve életbe lépett polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításának vitájával ér véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: