Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 06. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Orvvadász a farádi határban

Orvvadász a farádi határban

Orvvadász által elejtett őzbakot találtak a csornai vadászok.

Ma reggel a farádi határban egy elpusztult őzbakot talált a telepükön ifjú Szűcs Mihály gazdálkodó, aki a Csornai Vadásztársaság tagja.

- Reggel hétkor mentem ki a telepünkre, amikor a lovaink számára körülkerített rét villanypásztoránál rátaláltam a már elpsztult őzbakra.- mesélte ifj. Szűcs Mihály. Sok őz jár erre, a villanypásztor alatt gond nélkül átbújnak, de ez a szerencsétlen állat már egy lövéstől sokkos volt, ezért gabalyodhatott a lába a villanypásztor drótjába, innen már nem tudott továbbmenni. Mikor láttam, hogy már nem él, és lövést is kapott, azonnal értesítettem a társaságunk vadőrét és vadászmesterét, akik kijöttek a helyszínre. Kiszabadítottuk az állatot, amit ők elszállítottak. A kínlódó állat kárt tett a villanypásztorban is, leszaggatta a drótokat a tartóoszlopokról, amit sürgősen meg kell javítanunk, hogy a lovakat kiengedhessük. Már többször hagytuk kint éjszakára is a lovakat. Most szerencsére nem voltak kinn, mert akkor elszökhettek volna, és most azokat is kereshetnénk.

- A társaságunk tagjai közül és a szomszéd rábatamási társaságból sem volt beírva senki vadászatra a beírókönyvekben. Ezt ellenőriztük.- mondta Sándor Tamás, a Csornai Vadásztársaság vadőre. Szegény állatnak friss lövése volt, minden bizonnyal reggel lőtték meg. Tipikus "rapsic lövést" kapott. Kis kaliberű fegyverrel ledott gerinclövés ez, hogy helyben maradjon a vad, ne kelljen keresni, mert az orvvadásznak az már veszélyes. Sajnos a farádi határban nagyon sokszor találkozunk orvvadászatra utaló jelekkel, de ez itt konkrét bizonyíték. Kicsit gerinc alá ment a lövés, ezért tudott a telepig elmenni az őzbak. Ez egy körülbelül négy éves bak volt, már most legalább 350 gramm agancssúllyal. Ez ebben az állapotában is 500 Eurót, legalább 150000 forintot ér, plusz a hús ára. De ennél nagyobb a társaság kára! Egyrészt mert ezt a bakot még nem szabadott volna kilőni, a következő években még tovább fejlődött volna, még értékesebb lett volna. Sajnos a nagyszerű tulajdonságait sem örökíti már tovább, nem lesznek utódai, ez gyengíti az őzállományunkat.

- Mivel a farádi határban sokszor találjuk orvvadászat jeleit, ezért megkeressük a helyi önkormányzatot és a rendőrséget, hogy a mezőőrrel, a rendőrökkel és a vadászokkal, vadőrökkel közösen ellenőrzéseket tartsunk, hogy megelőzhessük, visszaszoríthassuk az orvvadászatot, ami bűncselekmény, és akár két évi börtönnel is büntethető.- mondta végül Sándor Tamás

Címkék: őzbak, Farád, orvvadász

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.