Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Július 07. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

Összefogás a hátrányos helyzetűekért a Csornai járásban

Összefogás a hátrányos helyzetűekért a Csornai járásban

Társadalmi felzárkózást elősegítő területi együttműködés a Csornai járás önkormányzatainál.

Ma délelőtt tartották a "Társadalmi felzárkózást elősegítő területi együttműködés a Csornai járás önkormányzatainál"című ÁROP projekt nyitó rendezvényét Csornán a Városháza nagytermében.

- 2014 augusztusában pályázott még az akkori csornai önkormányzat az ÁROP-1.A.3-2014 pályázatra, 2015 márciusában kaptuk az értesítést arról, hogy 30.053.714 forintot nyertünk, így a megvalósításhoz önrész nem szükséges. A Csornai járás önkormányzatai felelősséggel tartoznak az itt élő embereknek, ezért kötelességünk minden olyan lehetőséget megragadnunk, amivel jobbíthatunk lakosságunk életkörülményein.- mondta köszöntőjében Dr Bónáné Dr Németh Katalin Csorna polgármestere.

A Türr István Képző- és Kutató Intézet az EMMI háttérintézménye, elsődleges feladatunk a hátrányos helyzetűek felzárkózásának a segítése. - kezdte Laib-Sáfrány Mária az intzézet munkatársa. A megye valamennyi járása nyert ezen a pályázaton, ezért jó együttműködési lehetőségeket lehet kialakítani. Különösen igaz ez a Csornai járásban, ahol régóta megvannak a kistérségi együttműködés előzményei a szociális ellátásokban is. Intézetünk feladata ebben a projektben, hogy támogassa, és módszertanilag segítse a projekt megvalósulását.

- A pályázat megvalósításában a járás minden települése részt vehet, amelynek fontos a helyi esélyegyenlőség illetve a szociális ellátások területén található problémák feltérképezése, megoldási javaslatok keresése, illetve az együttműködésben való aktív részvétel.- ismertette a projekt részleteit Berkiné Sokorai Tünde.

- A pályázat célja, hogy az egy járáshoz tartozó települések között, valamint a helyi civil szereplők között területi együttműködések jöhessenek létre annak érdekében, hogy a helyi esélyegyenlőségi programok végrehajtását elősegíthessük. A pályázat megvalósítása 2015.11.30-ig tart.

A projekt keretén belül rendszeresen úgynevezett járási kerekasztal munkamegbeszélésekre kerül sor, melyek során a járási települések helyi esélyegyenlőségi programjait összehangolva a térségben tervezett intézkedéseket és fejlesztéseket kívánnak megfogalmazni. Járási szintű „Esélyteremtő–programterv” készítésével a járáson belül felmerült problémák komplex kezelésére tesznek javaslatokat. Járási civil katasztert készítenek, valamint kidolgozzák a járási for-profit (szociális szövetkezeti) modellt az önkormányzati foglalkoztatás elősegítése érdekében.

Elkészül az Időskorúak gondozási terve című kézikönyv is, két tájékoztató konferencia és egy zárókonferencia megtartására kerül sor. Esélyegyenlőséget, társadalmi felzárkózást szolgáló képzésen illetve tréningen a járásból 60 fő fog részt venni. Tervezetten húsz településen kerül sor Helyi Esélyegyenlőségi Nap megtartására.

A tervek szerint a projekt hatására az esélyegyenlőség kapcsán hosszú távú együttműködés alakul ki a Csornai járáshoz tartozó önkormányzatok körében. A járásban sikeresebb felzárkózási, esélyegyenlőségi helyi fejlesztések valósulhatnak meg. Az önkormányzatok által ellátott közszolgáltatások megszervezésének hatékonysága, és a közszolgáltatások minősége javulhat a teljes járásban. Csökkeni fog az előítéletesség, erősödik a társadalmi felzárkózás és az esélyegyenlőség céljai iránti elkötelezettség. A pozitív társadalmi szemléletformálás, a közös célok elérését jobban fogja segíteni, így hosszabb távon javul a helyi esélyegyenlőségi programok célcsoportjainak helyzete.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!