Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Február 27. 17:40, kedd | Helyi
Forrás: Papp József

Összefogott hét falu a lakosság megtartásáért, jobb kiszolgálásáért

Összefogott hét falu a  lakosság megtartásáért, jobb kiszolgálásáért

Megkezdték a három évig tartó program megvalósítását.
Képünkön Gyurasitsné Puska Hedvig szakmai vezető, Aller Imre polgármester és Horváth Brigitta pályázati szakértő.

Kónyban gyűltek össze ma délután 7 falu képviseletében a vendégek, hogy útjára indítsák közös vállalkozásukat. Kóny Önkormányzatának gesztorságával még tavaly adtak be és nyertek az Európai Unió pályázatán. A mai projektnyitó rendezvényen Aller Imre Kóny polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy Kóny, Cakóháza, Markotabödöge, Rábcakapi, Barbacs, Rábatamási és Szany önkormányzatai, valamint a kónyi Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ közös pályázata 250 millió forint támogatást kapott helyi emberi erőforrás fejlesztésre. Hogy ez a kicsit talányos cím pontosan mit is takar, azt a későbbiekben részletezték. Aller Imre kiemelte, hogy miként az elnyert pénz is közös, úgy a munka is közös. Megköszönte a társult községek önkormányzatainak, civil szervezeteinek, intézményeinek a pályázat elkészítésében nyújtott támogatást, és jelezte, hogy a három éves munka még nagyobb kihívás lesz, amiben mindenkire számítanak. Minden település maga fogalmazta meg, hogy mit szeretne, mire van szüksége, milyen feladatokat fog ellátni a következő három évben a támogatásból.

Horváth Brigitta pályázati szakértő elmondta, hogy a pályázó közösség 250.954.990 forintot nyert, amit 2020 december 31-ig kell szabályszerűen felhasználni a pályázatban leírtak szerint.
A pályázat általános céljai a falvak népességének megtartása, vonzó lakókörnyezet biztosítása a társadalmi-közösségi szervező munka által. Kiemelten kezelik a munkaerő-piaci szempontból aktív lakosság munkaerő-piaci helyzetének javítását. Különösen fontos, hogy a célok közé bekerült a humán közszolgáltatásban dolgozók felkészítése és szakmai támogatása, a szakemberhiány enyhítése.
A három éves közös munka célcsoportjai a fiatalok, az aktív korú hátrányos helyzetűek, az idősek, a közszolgálatban dolgozók, a nemzetiségek, etnikumok, kiemeltem a roma lakosság. A pályázati támogatásból a települések helyi programokat szervezhetnek, (falunap, gyereknap stb), illetve klubokat, tanfolyamokat, előadásokat tartanak minden településen.

Gyurasitsné Puska Hedvig, aki a projekt szakmai vezetője, kiemelte, hogy a megvalósításban minden településről legalább a teljes lakosság 10 %-át be kívánják vonni, ennyi ember vesz majd részt legalább egyszer a programokon. Ez nagy kihívás, de teljesíthető.
A szociális központnak külön szakmai feladata is lesz, ami érinti az összes települést. Legalább 200 ember számára egyéni fejlesztési tervet készítenek, ami majd segíti ezeket az embereket a munkába állásban, a közösségi beilleszkedésben. A programok megszólítanak minden korosztályt, de nem csak az a cél, hogy az egyes korosztályok részt vegyenek a számukra szervezett eseményeken, hanem az is cél, hogy létrejöjjön a különböző generációk közt a kommunikáció. Lesz kamaszklub, baba-mama klub, szülők iskolája, háztartásvezetés segítése. A lakossági programok mellett a szociális központ szakemberei különböző képzéseken, tanfolyamokon vehetnek részt, ami segíti őket a hatékony munkájukban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.