Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Január 13. 19:33, szerda | Helyi
Forrás: Népszava

Összeomlik a sebészeti ellátás a győri kórházban?

Összeomlik a sebészeti ellátás a győri kórházban?

12 sebész bejelentette felmondási szándékát.

A csornai kórházban néhány éve a többivel együtt bezárták a sebészeti és a szülészeti osztályt, a betegeket a győri Petz Aladár Megyei Oktatókorházba irányítják. Akkor a döntést a kormány azzal indokolta, hogy színvonalasabb és költség hatékonyabb ellátást tudnak így biztosítani. Hónapok óta hangos a sajtó az egészségügy tarthatatlan helyzetéről szóló beszámolóktól. Miközben az orvosok, ápolók és a kisegítő személyzet szinte éhbérért végzi az embert kizsigerlő túlmunkát, a végletekig leépített egészségügyi ellátás továbbra is milliárdos adósságokat halmoz fel a szektorból kivont százmilliárdok miatt. Eddig a Rábaköz és a megye lakossága talán nem érezte magát érintettnek, hiszen a hírek más kórházakról, Budapestről, más megyékről szóltak. Ma ez megváltozott.

A Népszava ma úgy értesült, hogy - egy kivételével - felmondtak a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház sebészei. Információik szerint a kórház vezetése tárgyalt a 12 orvossal.

A kórház orvosigazgatója a Népszavának cáfolta az intézményből származó információt, hogy a sebészeti osztály orvosai fel akarnak mondani. Oláh Attila professzor arról tájékoztatta a lapot, hogy a 20 fős sebész csapatból tizenhatan ültek tárgyalóasztalhoz az intézmény vezetőivel szerda délután, hogy közösen próbálták kitalálni, saját forrásból, vagy máshonnan tudnák-e előteremteni az orvosok által kért megemelt ügyeleti díjak forrását.

Hozzátette: az emelés pontos mértékét még nem határozták meg, de általánosságban a regionális kórházi centrum más kiemelt osztályain járó emelt díjakat szeretnék megkapni, mert a terhelésük hasonló, mint idegsebész vagy égési plasztikai sebész kollégáiké. A sebészeti osztályt is irányító kórházi vezető hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben a Nyugat-Dunántúl területéről egyre több súlyos állapotban lévő beteget kell felvenniük, ami többletmunkát igényel az osztály minden dolgozójától, ez indokolja a kérést.

Az Inforábaköz információi szerint az elkeseredett és túlhajszolt orvosok legalább az ügyeleti díjak más szakmákhoz hasonló mértékét szeretnék elérni. Csornán már nincs sebészet, ki tudja, Győrben ezután milyen ellátást kapnak a rászoruló betegek? Közismert tény, hogy a tarthatatlan állapotok miatt Magyarországot tömegesen hagyják el az orvosok és az ápolók. Akik még itthon dolgoznak, azok túlhajszoltak, fizikailag, szellemileg kizsigereltek. Ki tudja, meddig maradnak, ha Nyugat-Európában bárhol töredék munkáért az itthoni bér sokszorosát kapják? Ezért nem mindegy, mi lesz a Győrben és más városokban zajló hasonló tárgyalások eredménye.

Címkék: kórház, sebész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.