Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Július 16. 07:11, kedd | Belföld
Forrás: mti

Öt magyar érem a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

Öt magyar érem a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

Egy arany- és négy ezüstérmet nyertek el a somlói Kreinbacher Pincészet és a Törley Pezsgőpincészet tételei az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC).

A világ legrangosabbnak tartott nemzetközi pezsgőversenyén 18 ország pezsgőit díjazták; a magyarországi pezsgők mellett a határon túlról a szilágysági Kárászteleki Pezsgőpincészet is jó eredménnyel zárta a versenyt: a Carassia Classic Brut pezsgő magnum palackja aranyat, két további pezsgőjük ezüstöt kapott - közölte az MTI-vel hétfőn a Kreinbacher Pincészet.

Mint felidézték, a Kreinbacher Birtok ötödik éve indul a megmérettetésen, ahol Brut Classic 2015 Magnum pezsgőjük az aranyéremmel megismételte tavalyi sikerét. A furmint és chardonnay házasításából készített, több mint három évig érlelt tradicionális pezsgőt már 2018-ban is kiemelkedőnek találták a bírák, az akkor még bevezetés előtt álló pezsgő a Best Hungarian Future Release kategóriagyőztes címet is kiérdemelte.

A három további ezüst egyikét a Kreinbacher most debütáló, Rosé Brut 2016 Magnum pezsgője kapta. A birtok legelső, magnum palackban érlelt roséja kapcsán a szakértők kiemelték fiatalos, gyümölcsös karakterét. A 2016-os évjáratból a Kreinbacher két másik pezsgője is ezüstöt kapott: a Brut Classic 2016 Magnumot és a Prestige Brut 2016 Magnumot minimum 2,5 év hosszú érlelés után mutatja majd be a birtok.

A CSWWC honlapja szerint a Törley Pezsgőpincészet a 2015-ös Francois President Rosé Brut pezsgőjével nyert ezüstérmet; az Etyek-Budai Borvidékről származó pezsgő 100 százalékban pinot noirból készült.

A CSWWC egyedülálló a nemeztközi borversenyek között, a zsűriben az alapító Tom Stevenson mellett neves pezsgőspecialisták szerepelnek, akik két hét alatt kóstolják végig a teljes mezőnyt Kentben. Az értékelés vakon, régiónként és stílusonként történik.

A bírák között egy magyarországi szakértő, Márkus György is helyet kapott.

A verseny célja, hogy kizárólag a világ legjobb pezsgőit díjazzák, így ennek megfelelően csak arany- és ezüstérmeket hirdetnek ki. Idén harmadával nőtt a nevezések száma, 18 ország került fel az éremtáblázatra és rekordszámú, összesen 185 arany és 212 ezüst született.

A világverseny presztízsét mutatja, hogy a legjelentősebb pezsgőpincészetek és champagne-házak is részt vesznek rajta.

A nemzetközi mezőnyben a legtöbb érmet szerző, így a legeredményesebb ország ezúttal Olaszország lett (Trento és Franciacorta tradicionális pezsgőivel), az Év Pezsgőkészítője címet szintén olasz induló, a 15 aranyérmet szerző Ferrari kapta meg.

A borvidékek közül a franciaországi Champagne 61 aranyéremmel és 49 ezüsttel őrzi vezető pozícióját. A champagne-házak közül kimagasló eredménnyel zárta a versenyt a Louis Roederer, sikerrel szerepeltek a Kreinbacher champagne-válogatásában elérhető házak: a Piper-Heidsieck, a Deutz és a Charles Heidsieck évről-évre őrzik helyüket az aranyérmesek között.

A presztízs cuvée-k között a Dom Pérignon öt arannyal emelkedik ki a mezőnyből, a Rare Champagne két aranyat érdemelt ki. Az itthon is népszerű champagne-házak, mint a Moët & Chandon, a Veuve Clicquot és a Ruinart szintén halmozták az érmeket.

A CSWWC világbajnoki és nemzeti trófeákat - köztük az abszolút világelső pezsgőt - november 4-én, a londoni díjátadó gálán hirdetik majd ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.