Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2015. December 31. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: police.hu

Óvatosan a szilveszteri tűzijátékkal és rakétákkal!

Óvatosan a szilveszteri tűzijátékkal és rakétákkal!

Tűzijáték termékek vásárlása és felhasználása

Szilveszter közeledtével fel kell frissíteni a tudnivalókat a pirotechnikai termékek év végi vásárlásáról és felhasználásáról.

A kizárólag szilveszterkor engedélyezett tűzijáték termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig felhasználhatják.

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság ideiglenes tárolóhelyre - pl.: bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre – is engedélyezi. Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek hozhatók forgalomba.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Ezen információk ismeretében – a rendeltetésszerű felhasználás során – biztosítható, hogy pirotechnikai tevékenysége ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket.
Ne vásároljanak illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magukat és környezetüket is veszélyeztetik!

Tűzijátéktermék tömegközlekedési eszközön történő felhasználása tilos és szállítása kizárólag zárt csomagolásban lehetséges!Hibás, vagy lejárt felhasználhatósági idejű pirotechnikai terméket senki ne használjon!

A fel nem használt, vagy hibás termékeket a vevő január 5-ig köteles visszaszállítani, a forgalmazó pedig köteles azokat átvenni.

A petárda birtoklása, felhasználása egész évben tilos!
A pirotechnikai termék birtoklása is pirotechnikai tevékenységnek minősül, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, mellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

A tűzijáték termékek komoly balesetet okozhatnak a szakszerűtlen kezelés eredményeként, ezért felhívjuk a figyelmet a tárolási szabályok betartására, és felhasználás előtt a használati útmutató elolvasására. A balesetek elkerülése és megelőzése érdekében a szülők hívják fel a gyermekek figyelmét a pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos veszélyekre.

A pirotechnikai termékek illegális forgalmazásának, árusításának és használatának megakadályozása érdekében a rendőrség fokozott ellenőrzéseket végez a megye területén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása