Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Január 27. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Diákhitel Központ Zrt

Pénzügyileg is meg kell tervezni a továbbtanulást

Pénzügyileg is meg kell tervezni a továbbtanulást

A középiskolások döntő többsége a szüleitől kér pénzügyi tanácsot

Közel 600 középiskolás töltötte ki a Diákhitel Központ pénzügyekkel kapcsolatos kérdőívét az Educatio Kiállításon. A kérdésekre azok a – zömében végzős középiskolás – diákok válaszoltak, akik Diákhitel témában kértek felvilágosítást a három napos oktatási szakkiállítás alatt. Az összesített válaszok érdekes eredményeket hoztak: kiderült többek között, hogy a fiatalok mintegy 54%-a saját bevallása szerint sem tartja magát tájékozottnak a pénzügyek terén vagy, hogy a válaszadók 84%-a jelölte meg a szüleit azok között, akiktől pénzügyi tanácsot kér.

Annak ellenére, hogy a középiskolában nincs kötelező pénzügyi oktatás, a diákok kb. 45%-a tájékozottnak tartja magát a pénzügyeket illetően. Figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy az ilyen jellegű szubjektív önértékelésnél általában a valóságos helyzetnél pozitívabb képet mutatnak a kérdőíves kutatások. Az anyagiakat a fiatal diákok elsöprő többsége a szüleivel beszéli meg: a kérdőívünket kitöltők 84%-a jelölte meg a szülőket tanácsadóként, ha pénzügyekről van szó. A válaszadók közel 1/3-a jelölte meg az internetet saját pénzügyi tájékozódásának forrásai között, míg 16%-uk a barátokat/ismerősöket (is) megjelölte ennél a kérdésnél.

A válaszadó fiatalokat arról is megkérdezték, hogy miből finanszírozzák majd a felsőoktatási tanulmányaikat: a válaszokból kiderül, hogy azonos arányban választják a szülői/családi támogatást, az ösztöndíjat/egyéb támogatást, valamint a diákmunkát pénzforrásként; ezek után következik a Diákhitel, mint lehetséges eszköz a felsőoktatási tanulmányok finanszírozására. A diákok döntő többsége, közel 86%-a ismeri a Diákhitelt – igaz, 68%-uk csak felszínesen. A válaszadók 14%-a azonban még egyáltalán nem ismeri ezt a hitelformát. A válaszadók 34%-a szerint a Diákhitel megítélése barátaik körében inkább pozitív, míg 47%-uk szerint semleges. Annak kapcsán, hogy mikor döntenek arról, hogy felvegyék-e a Diákhitelt, a válaszadók nagy többsége (77%) válaszolta azt, hogy ez a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után történik meg.

A nem reprezentatív minikutatás alapján azt szűrték le a Diákhitel Központ Zrt munkatársai, hogy a fiatalok számára fontos, hogy a továbbtanulás kapcsán tájékozódjanak annak pénzügyi vonatkozásairól is. Nem félnek kérdezni vagy segítséget kérni, ugyanakkor saját maguk is mérlegelik lehetőségeiket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.