Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. November 11. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat

Gondolkodj, mielőtt kattintasz! A járványügyi helyzet miatt nő az internetes vásárlás aránya

Gondolkodj, mielőtt kattintasz! A járványügyi helyzet miatt nő az internetes vásárlás aránya

Ki az a csomag-stróman?

Az E-commerce 2020 nemzetközi akció célja az online csalások, illetve az ezt megelőző illegális kártyaadatszerzések lehetőségének visszaszorítása, amely – közvetve vagy közvetlenül – a vásárlókat, a kereskedőket, a csomagküldő szolgálatokat és a pénzintézeteket egyformán sújtja. Az ezek elleni fellépés közös érdek, ezért a magyar rendőrség is csatlakozott az akcióhoz.

A figyelemfelkeltő kampány során 16 ország bűnüldöző szervei fogtak össze annak érdekében, hogy megakadályozzák az online kereskedelemben a bűncselekmények elkövetését.

A kampányról, annak tartalmáról, az akció eredményeiről és az e-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények megelőzését szolgáló üzenetekről a rendőrség a Magyar Bankszövetséggel és Nemzeti Kibervédelmi Intézettel közösen 2020. november 10-én tartott sajtótájékoztatót.

Darázs-Horváth Zsófia rendőr százados, a Készenléti Rendőrség szakértő munkatársa kiemelte, hogy az online termékvásárlási csalások során – az elkövetési trendek jellegére tekintettel – a nyomozások eredményességéhez elengedhetetlenül szükséges az állami és a magánszektor szoros együttműködése, valamint a nemzetközi együttműködés.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkár-helyettese, tájékoztatója során a 2021 januárjától az online vásárlásoknál kötelező erős ügyfélhitelesítés bevezetésére hívta fel a figyelmet, valamint elmondta, hogy az internetes vásárlások biztonsága terén Magyarország kimagaslóan jól teljesít: a 2019-ben lebonyolított 146,8 millió internetes vásárlás esetén 1 millió tranzakcióból csupán 33 volt netes csalással érintett. Ez a kedvező eredmény azonban csak az ügyfelek óvatos és tudatos magatartásával tartható fenn.

Bor Olivér nemzetbiztonsági százados, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet sajtóreferense tájékoztatója során kiemelte, hogy az online csalók egyre kifinomultabb módszerekkel szedik rá áldozataikat, ezért fontos, hogy az év ezen időszakában fokozottan figyeljünk online tevékenységeinkre, különösen a vásárlások során. Az egy hete lezárult Európai Kiberbiztonsági Hónap mottója is erre utalt: Gondolkodj, mielőtt kattintasz!

Az online kereskedelem, a bankkártyás fizetés és utalás terjedésével és népszerűségével a téma természetesen évről-évre aktuálisabb. Az idei évben jellemzővé vált a járványügyi helyzet miatt az online rendelés, kiszállítás, nem készpénzes fizetés előtérbe kerülése, ez azonban az ünnepek közeledtével még nagyobb teret hódít majd a kereskedelmi szektorban.

Ha vásárlóként

nem akar bűncselekmény (csalás vagy az adatainak jogosulatlan megszerzése) áldozatává válni;
áldozattá vált, és kártérítést venne igénybe (bankkártyás fizetés esetén erre van lehetőség);
sértetté vált és szeretne segíteni az elkövető azonosításában:

Ajánljuk figyelmébe az online vásárlás 11 aranyszabályát

Vásároljon megbízható forrásból!
Ellenőrizze a véleményeket és értékeléseket a kereskedőről, termékről!
Gondolja át kétszer, mielőtt fizet!
Használjon bankkártyát, amikor online vásárol!
Ellenőrizze, hogy a vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel!
Ne küldjön pénzt ismeretlen személynek!
Ne küldje el bankkártya-adatait e-mailen vagy lefotózva!
Ha nem vásárol, ne adja meg a kártyaadatait!
Ellenőrizze a weboldal fizetési biztonságát!
Győződjön meg az adatátvitel biztonságáról!
Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!

Ha eladóként az online felületeken biztonságosan és nyugodt lelkiismerettel akar értékesíteni, akkor az alábbi 5 tanácsot érdemes megfogadnia:

Ismerje termékét!
Ismerje ügyfelét!
Alkalmazzon biztonságos fizetési módszert!
Használjon megbízható házhozszállítási rendszert!
Tartsa biztonságban az adatokat!

Ne váljon csomag-strómanná!

Az interneten újabb csábító munkalehetőség terjed, amivel sokakat megtéveszthetnek, ezért a kampány az erre való figyelemfelhívásra is kiterjed. A bűnözők álláshirdetésnek álcázva tévesztik meg a munkakeresőket. A munka egyszerűnek tűnik, a megbízó nevére érkezett csomagot át kell venni, majd továbbküldeni egy megadott címre. A könnyű pénzkereseti lehetőség azonban bűncselekményt rejthet, a jóhiszemű álláskereső általa bűnözők strómanjává, ezáltal bűntársukká válik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.