Városlista
2025. február 11, kedd - Bertold

Hírek

2015. Július 09. 16:00, csütörtök | PR
Forrás: Agrároldal

Szárítson fűszernövényeket!

Szárítson fűszernövényeket!

De hogyan?

Fontos, hogy minden esetben csak olyan fűszernövényeket használjunk szárításhoz, amiket a saját vagy ismerősünk kertjéből szedtünk. Válasszuk meg a megfelelő időpontot a fűszerszüreteléshez, lényeges, hogy inkább melegebb, száraz idő legyen és a reggeli órákban lássunk neki, amikor aharmat felszikkadt már, de a nap még nem tűz túlságosan. Azért fontos, hogy a saját kertünkben lévő növényeket használjuk, mert így biztosan tudjuk, hogy a növények nem lettek permetezve. Lepermetezett fűszernövényeket semmiképpen ne használjunk szárításra, ugyanis nem tudhatjuk, hogy milyen anyagok maradtak a növényben, és rendkívül károsak lehetnek számunkra.

A legkedveltebb fűszernövények

  • bazsalikom
  • lestyán
  • citromfű
  • kakukkfű
  • levendula
  • izsóp
  • borsfű

Ezeket a növényeket akkor érdemes betakarítani, amikor a hajtásaikon kinyíltak a legelső virágok, ugyanis a levelek ekkor tartalmazzák a legtöbb íz-, illat-, és zamatanyagot.

Szárogassuk le a hajtásokat, akár hajszárítót is használhatunk a leggyengébb fokozaton. Majd egy csokornyi összefogott hajtás egyik végét rögzítsük gumigyűrűvel. Még tökéletesebb, ha rafiával rögzítünk. Egy csokorba kötve száríthatunk francia levendulát, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát. Használjunk közönséges fémkampót, amihez rögzítsük a csokrot, és lógassuk a csokrot fejjel lefelé.

A szárítás sarkalatos pontja a megfelelő hely kiválasztása. Röviden keressünk számukra hűvös, száraz, sötét helyet. Erre a célra a spájz sokszor megfelelő. De tehetjük őket a padlásfeljáróba is. A pince, alagsor általában túl nedves, a garázs pedig az égéstermékek miatt nem ajánlott. Ha nedvesség miatt nem indul rothadásnak, illetve nem kezd penészedni, akkor rendkívül aromás illatú lesz a környék. Ha a csokrunk túl sok fényt kap, akkor zöld színe kifakul, bár ez inkább a küllemet rontja, az ízt, illatot kevésbé befolyásolja.

A csokrot ne bolygassuk. Kb. két hét múlva már meg is vagyunk. Ha a csokrot leszedtük, a száraz növénydarabokat törjük kisebb darabokra, és töltsük jól zárható üvegedénybe. Ha túl apróra morzsoljuk, a fűszerolajak elillannak, és a fűszer elveszti jellegzetes aromáját. Főzéskor már nyugodt szívvel morzsolhatunk belőlük a szükséges mennyiségben.

Készítsünk a konyhába dekoratív üvegedényeket, amelyek kellemes illatot árasztanak. Ha egy kicsi kompótos üveg fedelét középen vagy több helyen megfúrjuk, és a lyukas tetőt tiszta vászonnal borítjuk, gumigyűrűvel rögzítjük, akkor a frissen behelyezett fűszerágak kiszáradnak. Az így tárolt fűszert fel is használhatjuk, de addig is konyhánkat díszíti.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Február 04. 09:09, kedd | PR

A MINŐSÉG ÉS MEGBÍZHATÓSÁG A JÁNOSIK KFT. GARANCIÁJA

Tavalyi esztendő gyorsmérlege szerint a Jánosik és Társai Kft. éves bevétele meghaladta a 20 milliárd forintot – tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.

2025. Február 03. 13:38, hétfő | PR

Rekordszintre nőtt a fiatalok jövedelme

fejenként átlagosan 234 ezer forintból gazdálkodhatnak

2025. Január 30. 11:05, csütörtök | PR

Forradalom az ATM-eknél, rengeteg tranzakciót érint az új lépés

tényleg nyugdíjba mehet a bankkártya: felkerült a hiányzó puzzle-darab a digitális bankolás asztalára

2025. Január 27. 14:00, hétfő | PR

Tehergépkocsi vezetőt keresünk

A hanságligeti Palett-Ex Kft. tapasztalattal rendelkező tehergépkocsi vezetőt keres belföldi fuvarozásra.