Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. December 23. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Petárdát birtokolni vagy használni továbbra is tilos!

Petárdát birtokolni vagy használni továbbra is tilos!

Engedélyezett pirotechnikai terméket is csak legális árustól vásároljon!

Az előző évben jelentős számú baleset következett be a pirotechnikai termékek felhasználása során, melynek elkerülése érdekében az alábbiakra hívja fel a hatóság a figyelmet:

A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel kizárólag 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.

Az előző évekhez hasonlóan magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, illetve nem működtethet el.

Az állampolgárok pirotechnikai terméket csak hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásároljanak. A legális forgalmazási helyeken szakképzett pirotechnikus dolgozik, aki felvilágosítást is adhat a termék biztonságos használatáról.
Tilos a pirotechnikai termék postai szolgáltatás vagy csomagküldő kereskedelem keretében történő továbbítása, illetve értékesítése.

Az illegális árusoktól vásárolt termékek minősége nem ellenőrzött, a termékekről a magyar nyelvű használati útmutató általában hiányzik, ezért az elműködtetésük balesetet is okozhat.

Minden pirotechnikai termék legkisebb egységcsomagját magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével kell a terméktől elválaszthatatlan módon ellátni. A termék felirata tartalmazza többek között a gyártó nevét és címét, a pirotechnikai termék nevét, pirotechnikai osztályba sorolását, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, baleset és egészségvédelmi figyelmeztetést.

Megyénkben több helyszínen - általában a nagy forgalmú bevásárló központok közelében - engedélyezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság év végi tárolást és forgalmazást, ideiglenesen elhelyezett konténerekben.

Magánszemélyek által szabadon felhasználható és tárolható pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók, lakásban a pirotechnikai termékeket a birtoklásra nem jogosult személyektől elzártan kell tartani. Tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni tilos, a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad. A pirotechnikai termékeket a használati útmutatónak megfelelően szabad felhasználni, és csak zárt csomagolásban szállíthatók. Egy lakóegységen belül összesen csak egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szankcionálja a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértések elkövetését. Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, szabálysértést követ el, és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A szabálysértés miatt a rendőrség mellett közterület-felügyelő és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot.

Címkék: petárda, tűzijáték

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.