Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. December 06. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Petőházán jelzett a szén-monoxid érzékelő

Petőházán jelzett a szén-monoxid érzékelő

Fontos a megfelelő levegő utánpótlás

Gázkazán és több cserépkályha is üzemelt abban a petőházi ingatlanban, ahol még múlt csütörtök reggel bejelzett a szén-monoxid-érzékelő.

Mire a győri hivatásos tűzoltók és a fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai a helyszínre érkeztek, az ott lakók már megkezdték a szellőztetést és elhagyták az épületet.

A tűzoltók a gázszolgáltatóval közösen méréseket végeztek a lakásban, mely során beigazolódott a mérgező gáz jelenléte. A zárt égésterű gázkazán működése során nem tapasztaltak rendellenességet, viszont a cserépkályhák felülvizsgálata indokolt az adott ingatlanban. A szén-monoxid-érzékelő működésének köszönhetően nem történt személyi sérülés.

Bár a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fennáll, hiszen több háztartásban gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, a fűtési időszakban a fűtőberendezések használatával megnő a veszély valószínűsége.

Elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése, azonban a megfelelő karbantartottság ellenére is fennállhat a CO mérgezés veszélye, ha nem elegendő a nyílt égésterű vízmelegítő, vagy fűtőeszköz levegő-utánpótlása.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével.

Ha beltérben nyílt láng ég (ez lehet egy kandalló, cserépkályha, gázkazán, fali vízmelegítő, vagy gáztűzhely is) az a szoba levegőjét használja el. Ha nincs megfelelő mennyiségű oxigén-utánpótlás, tökéletlen égés alakul ki, aminek a mellékterméke a kis koncentrációban is halálos szén-monoxid.

Nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő utánpótlást kell biztosítani. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid érzékelő.

A biztonság növelése érdekében szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!