Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 02. 08:03, péntek | Sport
Forrás: mno.hu

Phelpsből torpedó lesz?

Phelpsből torpedó lesz?

Még az „űrruhakorszakban” látottakhoz képest is jobb időeredményeket, új világcsúcsokat hozhat a Speedo által szerdán bemutatott Fastskin3 elnevezésű úszódressz.

Az egész testet beborító szerelések használatát két éve tiltották be, azóta megcsappant az új rekordok száma, ám most Michael Phelps is állítja: ez a leggyorsabb ruha.

A 2008-as pekingi játékokon a 32 úszószám közül csak kettőben nem döntötték meg az olimpiai rekordot, s emellett 23 világcsúcs is született. A Speedónál állítják: a Fastskin3-mal még a 2010 januárjában parkolópályára küldött LZR Racernél is gyorsabb időeredmények születhetnek. Az új szerelésben nemcsak a dressz számít, hanem az azzal együtt használandó sapka és a teljesen az arcra simuló, érdekes alakú szemüveg hármasa hozhatja meg a gyorsulást. A kutatások szerint számos együtthatóban (például súrlódás, légellenállás, oxigén-felhasználás) tud néhány százalékkal jobbat elődjénél, s ezek könnyen döntő tényezők lehetnek egy olyan sportágban, ahol sokszor minden századmásodperceken múlik.

A 14-szeres olimpiai bajnok Michael Phelps két brit úszóval, Rebecca Adlingtonnal és Liam Tancockkal együtt három éve teszteli a Speedo fejlesztéseit. Phelps a dressz bemutatásakor elmondta, úgy érzi, eggyé válik a vízzel. „Magabiztosabb vagyok, ha ezt veszem fel, s kényelmes is, jó érzéssel tölt el az a tudat, hogy a leggyorsabb ruha van rajtam.”

Hosszas tárgyalások után a Nemzetközi Úszó-szövetség is elfogadta a fejlesztést, s hivatalosan január elsejétől használható az új dressz. Ben Titley, a brit női csapat edzője szerint aki a Fastskin3-mal áll majd rajthoz Londonban, előnyben lesz azokkal szemben, akik mást vesznek fel, de olyan eredményeket nem fog hozni, mint az űrruhaként emlegetett, a pekingi olimpián és a 2009-es világbajnokságon taroló egész testet befedő szerelés. Ezek betiltása óta csupán két világrekord született; az idei világbajnokságon a kínai Szun Jang az 1500 méteres gyors-, az amerikai Ryan Lochte pedig a 200 méteres vegyesúszásban diadalmaskodott. (Tovább csökkentheti a csúcsdöntések esélyeit, hogy a pekingi „Vizes Kockában” a medence a londoni kettővel szemben három méter mély, így jobban eloszlik az úszó mozgása által okozott turbulencia, kisebb a hullámok visszaverődése, ami könnyebb előrehaladást eredményez.)

Mások nem így látják. Dr. Tom Waller, a Speedo vezető mérnöke szerint olyan lehetőséget teremtetettek, ami kihozhatja az úszókból a maximumot. A kétszeres olimpiai bajnok ausztrál mellúszónő, Leisel Jones állítja, ez a ruha teljesen másként hat rá a vízben, míg a szintén két ötkarikás arannyal rendelkező brit gyorsúszónő, Rebecca Adlington azt mondta: „Gyorsabbnak és erősebbnek érzem magam.” A legérdekesebb mondat azonban Michael Phelps száját hagyta el, aki nemrég visszatért vetélytársa becenevével példálózott, amikor kijelentette: „Mintha torpedóvá változnék.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.