Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2012. Január 02. 13:46, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Piaci pletyka is gyengíti a forintot - újból 315 forint fölött a jegyzés

Piaci pletyka is gyengíti a forintot - újból 315 forint fölött a jegyzés

Nem kezdte jó passzban az új évet a forint, az euróval szembeni jegyzés már 315 forint fölött áll.

A hazai deviza már pénteken is jelentősen gyengült, miután megszavazták a parlamenti képviselők az MNB-törvény módosítását. Ennek megfelelően a jelenleg héttagú grémium létszáma maximum kilenc főre emelkedhet, a két új tag közül az egyik alelnök lesz, ezzel tovább növekedik a kormányzati befolyás a monetáris tanácsban. Egyes elemzők szerint a forintot gyengíti az a pletyka is, miszerint Brüsszelben már keresik a lehetőséget Magyarország szankcionálására.

A tervezet ismert volt a piaci szereplők előtt, az EU/IMF-tárgyalások kapcsán azonban arra számítottak a befektetők, hogy meghátrál a kormányzat és átdolgozza a terveit. Az eddigiek fényében az Equilor elemzői arra számítanak, hogy ez csak nehézkesen valósulna meg, mivel úgy érzik, hogy egyelőre csak esernyőként kívánja alkalmazni a kormányzat az EU/IMF-duót és csak abban az esetben vennénk igénybe segítségüket, ha a piaci finanszírozás elapadna.A múlt heti kötvényaukciókon már mutatkoztak jelei a befektetői bizalom apadásának, a következő hetekben ismét ízelítőt kaphatunk abból, amikor a vevők adott esetben távol maradnak a jegyzésektől. Közben a Raiffeisen elemzői szerint a forintot gyengíti az a pletyka is, hogy az Európai Parlamentben vizsgálják Magyarország uniós szavazati jogának megvonását a jegybanktörvény miatti szankcióként – írta a privatbankar.hu. Annak ellenére, hogy közvetlen államcsőd-szituáció nincs, egyre növekszik az ettől való félelem: a magyar CDS-árazás tartósan 600 bázispont fölött található.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: deviza, forint

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 22. 09:23, csütörtök | Belföld

KSH: bruttó átlagkereset 655 600 forint volt 2023 decemberében

2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

2024. Február 22. 09:08, csütörtök | Belföld

Itt vannak a filléres új bérletárak

2024. Február 22. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány fontosnak tartja a NATO megerősítését, de kölcsönös tiszteletet és konzultációt vár

A Magyar Külügyi Intézet (MKI) szerint a svéd NATO-csatlakozás kapcsán Magyarország által megfogalmazott üzenet egyértelmű:

2024. Február 21. 06:00, szerda | Belföld

Budapestre látogat pénteken a svéd miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án - jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.