Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 02. 13:46, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Piaci pletyka is gyengíti a forintot - újból 315 forint fölött a jegyzés

Piaci pletyka is gyengíti a forintot - újból 315 forint fölött a jegyzés

Nem kezdte jó passzban az új évet a forint, az euróval szembeni jegyzés már 315 forint fölött áll.

A hazai deviza már pénteken is jelentősen gyengült, miután megszavazták a parlamenti képviselők az MNB-törvény módosítását. Ennek megfelelően a jelenleg héttagú grémium létszáma maximum kilenc főre emelkedhet, a két új tag közül az egyik alelnök lesz, ezzel tovább növekedik a kormányzati befolyás a monetáris tanácsban. Egyes elemzők szerint a forintot gyengíti az a pletyka is, miszerint Brüsszelben már keresik a lehetőséget Magyarország szankcionálására.

A tervezet ismert volt a piaci szereplők előtt, az EU/IMF-tárgyalások kapcsán azonban arra számítottak a befektetők, hogy meghátrál a kormányzat és átdolgozza a terveit. Az eddigiek fényében az Equilor elemzői arra számítanak, hogy ez csak nehézkesen valósulna meg, mivel úgy érzik, hogy egyelőre csak esernyőként kívánja alkalmazni a kormányzat az EU/IMF-duót és csak abban az esetben vennénk igénybe segítségüket, ha a piaci finanszírozás elapadna.A múlt heti kötvényaukciókon már mutatkoztak jelei a befektetői bizalom apadásának, a következő hetekben ismét ízelítőt kaphatunk abból, amikor a vevők adott esetben távol maradnak a jegyzésektől. Közben a Raiffeisen elemzői szerint a forintot gyengíti az a pletyka is, hogy az Európai Parlamentben vizsgálják Magyarország uniós szavazati jogának megvonását a jegybanktörvény miatti szankcióként – írta a privatbankar.hu. Annak ellenére, hogy közvetlen államcsőd-szituáció nincs, egyre növekszik az ettől való félelem: a magyar CDS-árazás tartósan 600 bázispont fölött található.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: deviza, forint

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.