Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2013. Április 29. 11:02, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Politikusokra akart támadni a Rómában lövöldöző férfi

Politikusokra akart támadni a Rómában lövöldöző férfi

Előre kitervelt gyilkosság lesz a vád Luigi Preitivel szemben - mondta el az illetékes ügyész hétfőn újságíróknak, miután a római Chigi-palota előtt lövöldöző férfi beismerte: politikusokra akart tüzet nyitni.

Az olasz hatóságok szerint a római kormánypalotánál történt vasárnapi lövöldözés részletei még tisztázásra várnak, miközben megerősítették a politikusok védelmét. A calabriai Rosarnóból származó 49 éves férfit a római Rebibbia börtönbe szállították, ahol folyamatos megfigyelés alatt tartják.
Preiti az ügyésznek elmondta, hogy politikusokra akart tüzet nyitni és utána öngyilkosságot akart elkövetni. Úgy fogalmazott, "valami szenzációsat" akart tenni a kormány fölesketésének napján. "A politikusok rajtunk gazdagodnak meg, miközben én közel ötvenévesen pénz nélkül a szüleimmel élek!" - hangoztatta Preiti a SkyTg24 hírtelevízió szerint.
Ügyvédje szerint a büntetlen előéletű Preiti nem elmebeteg, hanem depressziós, és elkeseredésében cselekedett: munkanélküli kőműves, elvált, egyúttal játékszenvedélyének a rabja.
A hatóságok szerint a férfi verziója csak részben felel meg a valóságnak. Preiti az eddigi feltételezések szerint húsz napja tervezte akcióját: Rosarnóból vonattal Rómába utazott, egy éjszakát szállodában töltött. A golyóálló mellényt viselő csendőröket a nyakán és lábán vette célba. Senki sem látta, hogy maga ellen fordította volna a fegyvert, hogy öngyilkosságot kövessen el. A hatóságok nem zárták ki, hogy a Preiti állítása szerint az illegális fegyverpiacon beszerzett fegyver calabriai szervezett bűnözőktől származik.
Utánzóktól tartva Angelino Alfano belügyminiszter megerősítette a kormány tagjainak védelmét. Arra kérte minisztertársait, ne utasítsák vissza a biztonsági kíséretet és a szolgálati gépkocsit, miután a miniszterek vasárnap is saját autójukkal vagy gyalog mentek az eskütételre.
"A tűzzel játszanak azok, akik a politika ellen uszítanak!" - hangoztatta hétfőn Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke az 5 Csillag Mozgalomnak (M5S) és a szélsőbaloldalnak a pártokkal szembeni "kirohanásaira" utalva.
A hétfői Corriere della Sera szerint Preiti tette nem elszigetelt. A feszült olasz belpolitikai és gazdasági helyzetben az utóbbi hónapokban több esetben tüzet nyitottak közigazgatási funkcionáriusokra és banktisztviselőkre. A legnagyobb olasz napilap szerint az elkövetők minden esetben a válság áldozatainak nevezték magukat. A Corriere hangsúlyozta, hogy a februári választásokon a szavazók több mint negyede a politika ellen kampányoló M5S-re szavazott.
Beppe Grillo, az M5S vezére elítélte Preiti tettét, ugyanakkor blogján szörnyeknek nevezte az új minisztereket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni