Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 11. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: Goodwill PR és Kommunikációs ügynökség

Praktikus tanácsok vállalkozóknak, vállalkozásba kezdőknek

Praktikus tanácsok vállalkozóknak, vállalkozásba kezdőknek

Az adóhatóság tájékoztatója a vállalkozási tevékenység indításának főbb szabályairól és az adóregisztrációs eljárásról

Bejelentkezés

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény alapján adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat. Az adóazonosító szám meghatározása érdekében az adózót bejelentési (bejelentkezési) kötelezettség terheli. Az adóhatóság a bejelentés alapján az adóazonosító számot megképzi és nyilvántartásba veszi az adózót.

Az egyéni vállalkozóról szóló törvény szerint egyéni vállalkozói tevékenységet folytató adózó az okmányirodához intézett bejelentés benyújtásával, személyesen vagy ügyfélkapun keresztül elektronikus úton kéri az adószám megállapítását.

Ha az üzletszerű gazdasági tevékenység folytatásához cégbírósági bejegyzés szükséges (társas vállalkozások), az adózó a cég székhelye szerint illetékes cégbírósághoz, elektronikus úton intézett bejegyzés iránti kérelem benyújtásával kezdeményezi az adószám megállapítását.

Az okmányirodához, illetőleg a cégbírósághoz benyújtott bejelentkezési nyomtatványon nyilatkozni kell a bejelentkezőnek arról is, hogy az általános forgalmi adó vonatkozásában alanyi mentességet választ, a tevékenység közérdekű vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel kizárólag adómentes tevékenységet folytat, illetve egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenység esetén az adókötelessé tételt választja, vagy valamely különleges adó-megállapítási módot választ. Az egyéni vállalkozó arról is köteles nyilatkozni, hogy választja- e az átalányadózást.

Az okmányirodához intézett bejelentés benyújtásával, illetve a cégbejegyzés iránti kérelem benyújtásával az adózó egyúttal az állami adóhatósághoz is teljesíti bejelentkezési kötelezettségét, azonban a törvényben meghatározott adatok tekintetében további bejelentési kötelezettségnek kell eleget tenni, amely írásban történik, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által rendszeresített és a kereskedelmi forgalomban (nyomtatvány szakboltokban) beszerezhető nyomtatványokon, vagy az állami adóhatóság honlapjáról letölthető űrlapon. Ez utóbbi megküldhető az adóhatóságnak elektronikus úton is. Az egyéni vállalkozók a T101E jelű nyomtatványon, a cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, a jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok, valamint egyéni cégek a T201T jelű nyomtatványon tehetik meg bejelentkezésüket.

Adóregisztrációs eljárás

Fontos kiemelni, hogy 2012. január 1-től megváltoztak a cégbejegyzésre kötelezett adózók adószámának megállapítására vonatkozó törvényi előírások. Ettől az időponttól a cégbejegyzésre kötelezett adózók adószámának megállapítására nem automatikusan, hanem az ún. adóregisztrációs eljárás lefolytatását követően kerülhet sor.
A NAV a rendelkezésre álló adatok alapján ellenőrzi a létrehozni kívánt gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének, képviseletre jogosult tagjának, vagy többségi/minősített többségi befolyással rendelkező tagjainak (a továbbiakban: tag) adózási múltját. Amennyiben a törvény szerinti kizáró ok merült fel, akkor az adószám kiadását megtagadja.
A regisztrációs eljárást nem kerülik el a már működő adószámmal rendelkező társaságok sem, ha új vezető tisztségviselőt vagy tagot jelentenek be, ugyanis ebben az esetben is elvégzi a NAV az ellenőrzést. Amennyiben olyan tényt tár fel, amely az adószám megállapításának is akadálya, és a kizáró okot a társaság a felszólítás ellenére sem hárítja el, az adószámot törli.

A fennálló akadályok a tagok és vezető tisztségvelők személyével (Kft., Zrt. esetében az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal, vagy minősített többségű befolyással rendelkező taggal, vagy részvényessel) összefüggésben kerülnek vizsgálatra.
Meg kell tagadni az adószám megállapítását, ha a vezető tisztségviselő, vagy tag:
- az adószám megállapítása iránti kérelem benyújtásának napján olyan más cég képviselője, vagy a minősített tulajdonosa, amely jelentős, hosszabb időn át fennálló adótartozással rendelkezik,
- a kérelem benyújtásának napját megelőző 5 éven belül olyan más, megszűnt cég képviselője, vagy a minősített tulajdonosa volt, amely jelentős, jelenleg is fennálló adótartozással szűnt meg, illetve 5 éven belül olyan más, megszűnt cég képviselője, vagy a minősített tulajdonosa (volt), amelynek adószámát az állami adóhatóság törölte,
- az adószám megállapítása iránti kérelem benyújtásának napján saját, hosszabb időn át és jelenleg is fennálló jelentős adótartozással rendelkezik.

Az adóregisztrációs eljárás eredményétől függ az adószám megállapítása vagy megtagadása, végső soron a cégbejegyzés teljesíthetősége.

A tiszta múlttal rendelkező vezető tisztségviselőkkel, tagokkal rendelkező cégek bejegyzése – a cégbíróság döntésétől függően – ezután is rövid időn belül megtörténhet. Az új szabályok nehezítik az eleve adóelkerülés céljából létrejövő cégek alapítását, hozzájárulhatnak az üzleti élet tisztaságához és ez a tisztességes cégek tulajdonosai és vezetői számára is előnyt jelent.

NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatósága

Címkék: adó, vállalkozás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2024. Április 17. 13:00, szerda | Helyi

A viharos szél miatt több tűzoltói beavatkozásra is szükség volt

Kidőlt fák, leszakadt faágak.

2024. Április 17. 09:00, szerda | Helyi

Hasznos közlekedési tanácsok a szeszélyes, esős áprilisi időben

Óvatosan az utakon!

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.