Városlista
2021. január 17, vasárnap - Antal

Hírek

2012. Május 22. 07:11, kedd | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Putyin bólintott - megvan az új orosz kormány

Putyin bólintott - megvan az új orosz kormány

Vlagyimir Putyin hétfőn jóváhagyta az új orosz kormány összetételét.

A kabinet jelentős részben, 75 százalékban megújult - jelentette be Dmitrij Medvegyev kormányfő azt követően, hogy találkozott az orosz államfővel.

Az új kormánytagok nagy része vagy nemrég kapott tisztséget a kormányban, vagy először került be a kabinetbe - tette hozzá Medvegyev.

Közöttük van Arkagyij Dvorkovics, aki Dmitrij Medvegyev 2008 és 2012 közötti államfői ciklusa idején tanácsadói szerepet töltött be a volt elnök mellett. Dvorkovics a hét miniszterelnök-helyettes egyike lett. A Vedomosztyi című orosz napilap szerint őt különösen nagy hatalommal ruházták fel: neki jutott az egész ipar.

A belügyminiszteri székbe a volt moszkvai belügyi parancsnok, Vlagyimir Kolokolcev került.

A Vlagyimir Putyin vezette előző kabinetben dolgozók közül többen megtarthatták tisztségüket. Ehhez - mint korábban a sajtóban elterjedt - az államfő ragaszkodott. Közöttük van Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes és Szergej Lavrov külügyminiszter is.

Helyén maradt Vlagyiszlav Szurkov és Dmitrij Rogozin, miniszterelnök-helyettesek, Anatolij Szergyukov védelmi miniszter, Anton Sziluanov pénzügyminiszter és Alekszandr Konovalov igazságügyi miniszter is. A kormányhivatal helyettes vezetőjéből gazdaságfejlesztési miniszter lett Andrej Belouszov, aki szintén Putyin emberének számít.

Az orosz államfő az új kormány összetételének nyilvánosságra hozatalát követően kijelentette: a kabinetnek a világgazdasági bizonytalanság közepette kell feladatát, Oroszország fejlesztését megoldania.

"Nem volt kevés, amit véghezvittünk, nem mindent tudtunk végrehajtani, amit terveztünk, ezért még többet kell tenni" - hangsúlyozta Putyin.

Az új orosz kormány pontosan két héttel Vlagyimir Putyin harmadszori államfői beiktatása után alakult meg. Dmitrij Medvegyevet május 8-án választották meg kormányfőnek.

Az Oroszországi Föderáció 1990-ben kihirdetett függetlensége óta ez a 12. orosz kormány.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 16. 16:08, szombat | Külföld

Már több mint egymillió adag oltást adtak be Olaszországban

Olaszországban már több mint egymillió adag oltást adtak be a koronavírus ellen az egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint. Közben Lazio tartományban bejelentették, hogy oltási igazolványt vezetnek be.

2021. Január 16. 15:04, szombat | Külföld

Tovább szigorítanak a spanyol tartományok

A járványügyi intézkedések további szigorítását jelentette be több spanyol tartomány pénteken a koronavírus-fertőzések számának folyamatos növekedése miatt.

2021. Január 16. 13:03, szombat | Külföld

Hétfőtől minden beutazónak karanténba kell vonulnia az Egyesült Királyságban

A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden ország esetében megszünteti a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba - jelentette be pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök.

2021. Január 16. 10:52, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma már közel 94 millió

A világban 93 819 952-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 2 008 273-ra a halálos áldozatok és 51 666 159-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.