Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 08. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Ír barnamedvék lehettek a mai jegesmedvék ősei

Ír barnamedvék lehettek a mai jegesmedvék ősei

Brit, ír és amerikai tudósok elemezték a jegesmedvék mitokondriális DNS-ét - amely anyai ágon öröklődik - annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan melyik medvefajtól származhatnak a fehér bundájú ragadozók.

 

A kutatások végül meglepő eredménnyel zárultak: kiderült ugyanis, hogy a kihalás szélére került állatok a már korábban kihalt ír barnamedve leszármazottai.

A tudósok 17 olyan medvecsontvázat elemeztek, amelyeket nyolc barlangban találtak Írország különböző részein. Az elemzések során kiderült, hogy a jegesmedvék DNS-e leginkább a már kihalt ír barnamedvékére hasonlít, ami meglepte a kutatókat, korábban ugyanis úgy hitték, hogy a sarkvidéki ragadozók az alaszkai szigeteken élő medvék leszármazottai lehetnek - írja a Current Biology.

A kutatók elmondták: hibridizációt már korábban is figyeltek meg a vadonban. Korábbi felvételek szerint ugyanis a grizzly-k gyakran hatolnak be a jegesmedvék territóriumába, és az sem példátlan, hogy a két fajhoz tartozó egyedek párosodjanak egymással.

A kutatások szerint a közös őstől származó medvék körülbelül 2 millió-400 ezer évvel ezelőtt válhattak szét önálló fajokra. A legutolsó jégkorszak alatt azonban az ír barnamedvék és a jegesmedvék ismét közös területeken éltek, aminek következtében a hím jegesmedvék párosodtak a nőstény barnamedvékkel. Ennek a nyomait őrzi a mai napig a sarkvidéki medvefajhoz tartozó egyedek mitokondriális DNS-e.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára