Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Június 15. 18:00, péntek | Helyi
Forrás: Csornai Többcélú Kistérségi Társulás

Rábaközi Értékfórum

Rábaközi Értékfórum

Az a legfontosabb, ami összeköt bennünket.

A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás "Rábaközi Értékfórum" című programjára a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület által kiírt LEADER kisléptékű rendezvények pályázatán nyert támogatást. A rendezvényt tegnap tartották Bősárkányban.

Dr Horváth Gyula, a kistérségi munkaszervezet vezetője elmondta, hogy az volt a céljuk a rendezvénnyel, hogy a Rábaköz polgármestereit egy asztalhoz ültessék, és olyan közös programot szervezzenek nekik, amiben azokat az értékeket mutatják be nekik, amik a térség településeit összekötik. Lehet, hogy egyes pályázatokon, vagy a különböző források eléréséért végzett munkában néha a települések egymás versenytársai, de több és fontosabb, ami összeköti őket. Különösen ritka, hogy Csorna és Kapuvár térségének polgármesterei vesznek részt egy közös rendezvényen. A kezdeményezés hosszabb távú célja, hogy a Rábaköz települései a közös értékeiket együttműködve jelenítsék meg itthon és külföldön.

Kinczer József iskolaigazgató, honismereti kutató Sopron vármegye és a Rábaköz történetét mutatta be. Előadásában arra helyezte a hangsúlyt, hogy olyan példákkal ismertesse meg a polgármestereket, amik és erőt adhatnak nekik a munkájukhoz. Konkrét példákon mutatta be, hogy a Rábaközi ember mindig újra tudta teremteni elpusztított javait, akár a török kivonulása után, akár a csornai csata után, mikor földig rombolták a császáriak Bősárkányt. A Hanság az emberekenek mindig menedéket adott, de a védtelenül hagyott javaikat elrabolták, vagy elpusztították. Az emberek azonban mindig előjöttek a Hanyból, és újra felépítették házaikat, újra teremtették értékeiket. Ebből az elszántságból lehet tanulni. Nekünk olyan szerencsénk van, hogy nem egy elpusztított vidéket kell újra építeni, hanem a múltunkra és értékeinkre alapozva kell felépítenünk a jövőnket.

Huftlesz Mihály a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület alelnöke már a ma közös értékeiről beszélt. Arról a területi, gazdasági és társadalmi tőkéről, amire lehet alapozni a fejlődést. Ismernünk kell magunkat, tudnunk kell, hogy miben vagyunk mások, mint a többiek. Az identitás egy belső felhajtóerő, ami segíti a tervek megvalósulását. Ennek az identitásnak, szellemi és anyagi értelemben is vett helyi értéknek a példája a Rábaközi Tallér, a kibocsátás előtti helyi pénz. A Tallér nem cél, hanem eszköze a helyi együttműködésnek. Összeköti az itt élőket. Többek közt segíti a vállalkozókat, helyben tartja a jövedelmeket, kedvezményt ad az azzal fizetőknek, erősíti a rábaközi identitást. Bemutatta a Tallér különböző címleteit és az azokon megjelenő rábaközi személyiségeket és motívumokat Pátzay Páltól a rábaközi perecig, Kmety Györgytől a höveji csipkéig.

Címkék: rábaköz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.