Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Szeptember 05. 11:06, hétfő | Helyi
Forrás: saját forrás

Rábaparti parti

Rábaparti parti

A Rábapartiak partijának ötletgazdái Hegedűs Oszkár, és felesége Anikó. Ők beszélnek a rendezvény ötletének megszületéséről és megszervezéséről:

- Régóta foglalkoztatott a gondolat bennünket, hogy mit is lehetne tenni azért, hogy a nyugdíjas mozgalmon belül megalakult kultúrcsoportoknak szereplési lehetőséget teremtsünk, hiszen ezek nélkül a csoportok előbb-utóbb elsorvadnak. Ekkor jött az ötlet, hogy a Rába mellett élőket fogjuk össze. Igen ám, de annyira kicsi a településeken levő kultúrházak befogadó képessége, hogy ez nem valósulhatott meg. Talán a Rába mellett élő és a Rába nevét viselőket kellene egybe hívni, de akkor meg lesz aki kimarad. Így arra gondoltunk, hogy a megye Rába nevét viselő nyugdíjas klubjait hívjuk össze.

A sok előkészítő munka után 2008-ban egyeztetve a polgármesterünkkel, szeptember első szombatjára meghirdettük az első Rábapartiak Partiját, melynek helyszíne Rábacsécsény volt. Örömünkre minden meghívott eljött, ahol egy szándéknyilatkozatot írtak alá vezetőink, hogy nem hagyjuk elsorvadni, és a feledés homályába veszni ezt a hagyományteremtő szándékkal életre hívott kezdeményezést. Minden évben más- és más településre visszük el műsorainkat, hozzájárulva ezzel a községek kulturális életéhez.

A 2008-as találkozón a polgármesterek megbíztak bennünket, hogy vigyük és vezessük továbbra is a találkozókat. Szívesen vállaltuk, hiszen a mi ötletünk és munkánk eredménye, hogy immár a 4. alkalommal találkozhattunk. 

Elsőre tehát Rábacsécsény, majd Rábapatona, Rábapordány és az idén Rábaszentandrás vállalta magára a házigazda szerepét, és már most tudjuk, hogy a továbbiakban egészen 2015-ig mely község vállalja a rendező házigazda szerepét.

Ezekben a műsorokban, elsősorban a nem feldogozott népdalok, énekek kapnak hangot, hogy fennmaradásukról gondoskodjunk, a fiatalságnak át tudjuk adni őket. Örömünkre egyre több a szereplők között a fiatal korosztály tagja is. Elmondhatjuk, hogy a szándékunk sikerült, hiszen ők már biztosan tovább viszik hagyományainkat.

Minden évben más és más témakörben kiállítást is szervezünk. Először megmutattuk, hogy a ma nyugdíjasa mivel foglalja le szabadidejét, utána visszaemlékezve gyermekkorunkra, annak játékait szedtük össze a fűzfa síptól a vesszőparipáig, majd élő régiruha bemutatót tartottunk, ebben az évben pedig a mesterségek tárgyi eszközeit szedtük össze. Meglepetésünkre még a kovácsüllő is hangot adhatott.

Kezdeményezésünket felkarolta és a kezdetektől megtisztel jelenlétével bennünket területünk országgyűlési képviselője Gyopáros Alpár úr, valamint a Pannon Nyugdíjas Szövetség alelnöke Bári Olga asszony.

Nem kicsi a feladat, a munka, -de amikor a 100-120 ember szinte testvérként üdvözli egymást, együtt nevet és tapsol, felszabadultan szerepel, hiszen nincs zsűrizés, nincs egymás elé vagy mögé helyezés- minden fáradtságot megér és feledtet.
Bízva abban, hogy egészségünk megengedi, szívesen visszük tovább, és ahogy többen is mondták, majd ha körbe ér a szereplések sora, újra kezdhetjük.

Címkék: nyugdíjas

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 17. 09:00, péntek | Helyi

FussRábaköz 2024

24 órás váltófutás!

2024. Május 16. 16:00, csütörtök | Helyi

Vágányzári menetrend a Szombathely – Csorna vasútvonalon

Vonatpótló buszok közlekednek.