Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Szeptember 07. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Rábapatona közelében egy vaddisznó, Sopronkövesd térségében szarvas ugrott a járművek elé

Rábapatona közelében egy vaddisznó, Sopronkövesd térségében szarvas ugrott a járművek elé

Egy nap két vadelütés

Anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt a 85-ös számú főúton, Rábapatona térségében, 2021. szeptember 5-én 23 órakor. Egy Ikrény felől, Enese irányába haladó helyközi autóbusz elé az út melletti területről – féktávolságon belül – kiugrott egy vaddisznó. A sofőr az ütközést már nem tudta elkerülni és elütötte az állatot. A baleset során személyi sérülés nem történt, azonban az elgázolt vad a helyszínen elpusztult.

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a 84-es számú főúton, Sopronkövesd térségében, 2021. szeptember 5-én 18 óra 49 perckor. Egy osztrák férfi közlekedett tehergépkocsival Lövő felől, Sopronkövesd irányába, amikor az út melletti területről – féktávolságon belül – egy szarvas ugrott a jármű elé. A sofőr az ütközést már nem tudta elkerülni és elütötte az állatot. A gépkocsi utasa a baleset során megsérült, ezért őt a mentők kórházba vitték. Az elgázolt vad a helyszínen elpusztult.

A balesetek megelőzése érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy:

Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. A mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet.
Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt!

… hogy mindenki hazaérjen!

AGYMS MRFK Bűnmegelőzési és Balesetmegelőzési Portál ajánlásai az őszi időszak fokozott vadveszélyének idejére:

1. A vadbalesetek bekövetkezésével kapcsolatban elmondható, hogy a figyelem, a fokozott óvatossággal való közlekedés, továbbá a sebesség csökkentésével azok megelőzhetővé válnak.
2. Azokon az útszakaszokon kell számolni gyakrabban a vadon élő állatok megjelenésére, amelyeket „Állatok” veszélyt jelző táblával jelölnek meg. Ezeket a táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el.
3. Győr-Moson-Sopron megyében számos esetben történik ilyen jellegű közlekedési baleset, melyeknek túlnyomó része - meghaladja a 90%-ot - lakott területen kívül következik be.
4. Nyár végén ősz elején több a vadon élő állatok úttestre futása, mely vadak az úttesten való haladás fokozott figyelemmel való kísérésre és csökkentett sebességgel észlelhetőek. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén nemigen lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni és adott esetben használni a jármű hangjelzését.
5. A motorkerékpárral közlekedők jóval védtelenebbek a gépkocsivezetőkhöz képest. Ezért részükről a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt a lassúbb és óvatosabb közlekedés.
6. Balesetmegelőzési szempontból elmondható továbbá, hogy a vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordulva megdermedhet és az ütközés elől nem fog időben kitérni.
7. Hasznos eszköz lehet a vadelütések elkerülésének a vadriasztó síp, melyet a járműre tudunk rögzíteni és a menetszél működteti.

Címkék: baleset, vadelütés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A Kerényi György Művészeti Iskola felvételi tájékoztatója

Három tanszakon: zene, képzőművészet, néptánc várják a jelentkezőket.

2024. Április 22. 09:00, hétfő | Helyi

Milyennek látják a hazai közlekedési kultúra színvonalát az autóbusz-vezetők?

Online felmérés több mint tízezer dolgozó körében.