Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Március 22. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Rábapordányban és Cirákon is jelzett a szén-monoxid érzékelő

Rábapordányban és Cirákon is jelzett a szén-monoxid érzékelő

Táblázatban mutatjuk, milyen koncentrációban halálos a szén-monoxid.

Az elmúlt napokban, Győr-Moson-Sopron vármegyében több helyen megszólaltak a szén-monoxid érzékelők.

Győrben két helyen, Rábapordányban, Cirákon és Sopronban is figyelmeztettek a veszélyre az érzékelők.

Szombaton délelőtt Győrben, a Bútorgyári úton egy társasházi lakásban jelzett az érzékelő. A győri hivatásos tűzoltók a gázszolgáltató szakemberével közösen átvizsgálták az épületben található összes lakást és több helyen is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Az jelzést adó készülékből okostelefon segítségével kiolvasták a készülék által korábban mért szén-monoxid koncentráció értékét, amely magasnak bizonyult. Az érzékelő időben figyelmeztetett a veszélyre, így senki sem sérült meg az eset során.

A szeles időjárás megváltoztathatja a kéménykör működését, így hozzájárulhat a szén-monoxid kéményen és tüzelőberendezésen keresztüli visszaáramlásához, ezért nagyon fontos, hogy a rossz időjárás ellenére is szellőztessük a lakást, biztosítsuk a friss levegő utánpótlást. Amennyiben úgy érzékeljük, hogy a kéményből visszaáramlik az égéstermék ne használjuk a tüzelőberendezést, mert tragédiához is vezethet.

A szénvegyületek tökéletlen égésekor szén-monoxid keletkezik, amely egy színtelen, szagtalan, íztelen, nagyon mérgező gáz. A mérgező hatás azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, amellyel akadályozza a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását. A hemoglobin a levegő csekély szén-monoxid koncentrációja esetén is megköti azt, ugyanis kétszázötvenszer nagyobb hajlammal kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén.

A szén-monoxid koncentrációját leggyakrabban ppm-ben (parts per million) adják meg, amely egy milliomod részt jelent. Például az 50 ppm azt jelenti, hogy egymillió levegőmolekula között 50 darab szén-monoxid molekula található.

Az alábbi táblázatban látható, hogy a különböző mértékű szén-monoxid koncentráció milyen következményekkel járhat az emberi szervezetre nézve:

A mérgezések megelőzése érdekében a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések használata esetén ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek „pozitív” és „negatív” listája az alábbi linken található:

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.