Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Június 22. 20:35, csütörtök | Sport

Rally: Imádom, ha egy terv sikerül!

Rally: Imádom, ha egy terv sikerül!

Berényi László - Pap Tamás
Sztárt Alkot Kft - Opel Adam R2
Székesfehérvár Rallye
2017.06.09-11.

Kategória és abszolút második helyen ért célba a Székesfehérvár Rally-n a Berényi László - Pap Tamás rally páros az Opel Adam R2-vel.

Beszélgetés Farkas Kálmán csapatvezetővel az ISEUM Rally után, a Székesfehérvár Rally előtt.

Hat gyors várt a versenyzőidre a Fehérvár Rally-n. Több mint tízen voltak összesen a hatos kategóriában, tehát volt kikkel küzdeni. Már a Csákberényi gyorson kategória második helyet tudhattak magukénak
Berényi Laciék az Opel Adam R2-vel. A következő Csákberényi szakaszon már 10 másodperccel jobbat jöttek a fiúk. Ennyire bejött nekik ez a szakasz?

- Rendben lett volna, minden, de a lendületüket megtörte a Csomós Mixiék balesete. Megálltak, és utána rohanni kellett volna. Mi pedig lecsurogtunk, mert azt hittük etap lesz, ráadásul, a hátrányt is jóvá írják rendesen úgy tudtuk. Nos megkértük a felügyelő bizottságot, hogy a következő kör Csákberényi gyorson elért eredményét írják az első gyorshoz is, még ha a pálya tiszta felhordásos is lesz! Így is lett, az ötödik gyorsig a kb 20.helyről jöttünk fel a negyedikig. Sajnos arra hivatkozva, hogy mindenki gyorsult, levontak tíz másodpercet. Pedig aki számít, az eleje, pld Zagyva Lajos is csak 4mp-t tudott hazai pályán gyorsulni! Szerencsére ez nem számított a végelszámolásnál. Előttünk, utánunk jelentős időkülönbség volt.

A Pusztavámi szakaszon magasabb sebességi fokozatba kapcsolták az Opel Adam-ot a versenyzőid? Gondolom Pap Tamás is ráérzett, hogy miként is lehet jól navigálni Lacinak, hisz abszolút és kategória másodikként jöttek le erről a gyorsról. Miként is sikerült ez?

- Az új beállítás már az első gyorson sejtette magát, csak nem jött ki. Ez egy tiszta gondtalan gyors volt, probléma nélkül, no meg a "kis pirosnak" is tetszett. Kezdték elhinni, hogy igen is jó az új futómű, bár még bőven van lehetőség a dologban. Imitt, amott mintha szárnya nőtt volna a tankszerű képződménynek, amivel versenyeztek! Nem tagadjuk, el sem akartuk hinni!



A beharangozóban visszafogottságról beszéltél, de az eredmények tükre nagyon is mást mutat. Vagy mégsem? Miként is értékeled a fiúk és a csapat
teljesítményét? Volt-e kalandjuk a hat gyors alatt?

- Nem tudhattuk, hogy ezeken a pályákon, hogyan jön ki az újabb fejlesztés eredménye. Valóban a célba érés a feladatuk a fiúknak. Persze a rallyban minden lehet. Jósolni sem lehet érdemes!

Azt viszont lehet tudni, hogy technikailag teljesen felkészültek-e?

- Nos félúton vagyunk. Az autó 50%-a nagyon jó. A másik felére pedig számításaim szerint megint kell 1-2 hónap, hogy utolérjük magunkat. Annak viszont örülök, hogy minden tervszerűen halad! Fejlődünk töretlenül. Olyan megnyugtató, hogy mindig egy kicsit jobbak vagyunk. Igen az is igaz, hogy kezdjük belakni az autót. Még eltelik egy kis idő, míg azt elérjük, hogy bevállalás nélkül tudunk nyerni. Mert ez a cél. Nem akarunk kifeszülni, még egy győzelem alatt sem. Így kevésbé áll fen a veszély annak, hogy összetörjük az autót. Persze nem vagyunk egyformák, van akinek egy totálkár nem számít, ami ugye ebbe a RALLY2 szegmensbe nagyon sok pénz!
A három bajnoki címbe azt élveztem, hogy kevés volt a forró helyzet. Töretlenül lettünk háromszoros bajnokok. Elárulhatom, hogy volt csuszás, veszélyes dolog, de pont azért dolgozunk, hogy ne kelljen bevállalni a lehetetlent.

Ha minden igaz, ez a csapásirány jó lesz, és nagyon ígéretes, és tudod Miki mi a jó, az egészbe, hogy a kitartás gyümölcseként ismét elhiszik a versenyzők, hogy igen is Ők is ügyesek. Nem velük volt baj! Az önbizalom fontos dolog, áll vagy bukik rajta a verseny! Persze a túlzott magabiztosság sem egészséges. Mindig azt mondom, hogy tiszteld a versenyzőtársad, sosem tudod, hogy azon a napon mit produkál.
És bizony a kb. 50 csapat Rally2 induló sem a Ludas Matyit olvassa. Van egy autó, annak egy max futás karakterisztikája, amit ki lehet belőle hozni. Úgy versenyezz, hogy hozz ki belőle a maximumot. Persze közben az autót fejleszteni kell, ami az időeredményen meglátszik. Most a fiúk elhiszik, hogy nem ők ültek háttal a kormánynak, hanem ennyit lehetett belőle kihozni!

Persze messze még a vége, ígérem mindig kicsit jobbak leszünk. Bár ezzel az eredménnyel meg vagyunk maximálisan elégedve.


Ügyesek voltak, azt hiszem most a maximumot kicsavarták az autóból. Úgy láttam evés közben megjött az étvágy. Így kell, "imádom, ha egy terv sikerül!" Ezt mondta egy akcióhős a filmbe! És milyen igaza volt?

Legközelebb hol láthatjuk a Berényi - Pap Rally párost, milyen versenyen?
- Most, hogy jelentős hátrány ledolgoztunk a pontok táblázatán, így jó kedvvel támadunk Veszprémbe. Addig azonban van némi teendőnk, fejleszteni valók. Egyszerre nem megy, de apró tyúk lépésekbe mégis jobb helyen szeretnénk végezni, mint az Iseum-Szombathelyen. De ezt majd akkor kérdezd, ha három hét eltelt... hogy mi valósult meg belőle!

Ezekhez nagyon jó hátteret biztosítanak a reklám partnereink, akik: SPURI Az autó energiaitala, Jégszilánk Kft, VIP-REX habarcs, betontechnológia, Altrapack Kft. Astrapack Kft. Olajág Petrol Kft. Keveweld Kft. Boncz Bt., Hajnal Gépműhely Kecskemét, Kis-Új-Lap Kft. Racionál Tuning Kft.

- Hajósi Miklós -

Címkék: autósport, rally

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.