Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 04. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rászól a szabálytalanul parkolókra a bécsi jelzőtábla

Rászól a szabálytalanul parkolókra a bécsi jelzőtábla

Mivel Bécsben is gyakran előfordul, hogy szabálytalanul parkoló autósok akadályozzák a villamosok, buszok útját, olyan új jelzőrendszert tesztel a bécsi közlekedési vállalat, ami rászól a sofőrökre - 'Park genau!', azaz 'Parkolj rendesen!' Ha beválik a rendszer, egész Bécsben elerjedhetnek az újfajta táblák.

Egy egészen új közlekedési táblával találkozhatnak azok, akik az osztrák főváros 19. kerületében, Döblingben járnak. A frissen fejlesztett jelzőberendezésen a „Park genau – parkolj rendesen” felirat villan fel, ha az autósnak úgy sikerült leparkolnia, hogy ezzel akadályozza a mellette elhaladó villamos útját. A Geweygasse-ban felállított, napelemekkel műküdő táblához speciális szenzorok tartoznak, ezek érzékelik, ha egy jármű túl közel áll a villamossínekhez.

A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien, az SLR Engineering és az Austrian Institute of Technology közös kutatási projektjében nemcsak az újfajta táblát tesztelik, de megvizsgálják a burkolatjelzések megújításának, valamint annak a lehetőségét is, miként tudatosíthatnák az autósokban, hogy figyeljenek jobban oda.

Az osztrák fővárosban ugyanis évente mintegy 4 ezer alkalommal fordul elő, hogy a villamosok, buszok nem tudják folytatni az útjukat egy-egy szabálytalanul parkoló autós miatt, és akár 40 percet is vesztegelni kénytelenek. Tavaly a tömegközlekedés akadályozása miatt 2.700 esetben született feljelentés, illetve vontattak el személygépjárműveket. Nem árt tudni, hogy ilyenkor a szabálytalanul parkoló autósra hárítanak minden költséget, ami akár többszáz euró is lehet. A büntetés mellett ugyanis neki kell kifizetnie a tűzoltók vagy a trailer költségét, de még a Wiener Linien munkatársainak az eset miatt keletkező túlóráit is.

Amennyiben a néhány hónapos tesztüzem sikerrel jár, a többi neuralgikus közlekedési pontra is kiterjesztik a rendszert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során