Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Május 21. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

Receptek, hasznos tanácsok glutén érzékenységben szenvedőknek

Receptek, hasznos tanácsok glutén érzékenységben szenvedőknek

Így kell a szükségből erényt kovácsolni

„Glutén…!? Azt, hogy eszik-e vagy isszák, csak akkor tudja meg az ember, amikor az orvos szájából először elhangzik. Aki átélte már, annak felejthetetlen marad a döbbenet, a tanácstalanság, a rémület… az agyban keringő gondolatok: miért éppen én?”- így kezdődött kolléganőnk blogja egy éve.

- 2012 novemberében egy hosszú orvosi kálvária után állapították meg, hogy glutén érzékeny vagyok. Az első döbbenet után elfogadtam, hogy változtatnom kell az életemen. Azt tudtam, hogy siránkozás és a betegségtudat erősödése sehova sem vezet, leginkább a családom miatt. – elevenítette fel a Kezdeteket Bokréta Veronika. Az első hónapok a tanulással teltek. Egy helybeli család segített, hogy mit ehetek, mit nem, hogy kezeljem a betegséget.

Kezdtem a konyhában. Álltam a szekrények és a hűtő előtt, és gondolatban szelektáltam, hogy mi maradhat, mi nem. Mit ehetek, mit nem. Aztán muszáj volt valami rendszert kialakítanom, így kipakoltam az egyik szekrény polcát és beköltöztettem az én újdonsült termékeimet. Fűszereket, lisztet, zsemlemorzsát, egy-egy csokit.

2013 márciusában elindítottam Gluténmentes övezet címmel a blogomat az infoRábaköz portálon, ahol saját tapasztalataimat, receptjeimet írtam le bőséges fotó illusztrációkkal. Ezután csatlakoztam a ma már 6000-nél is több tagot számláló Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok facebook csoporthoz, ahol sorstársaimmal nagyon sok értékes információt osztunk meg egymással.

- Hogyan érinti a családot, a másoknál rutinszerű étkezéseket, bevásárlást, főzést a betegséged?

- Az éttermi étkezést a legnehezebb megoldani, kevés helyen tudják megbízhatóan garantálni, hogy megfelelő ételt kapok. A bevásárlást is újra kellett tanulni. Győr és Sopron közt nincs olyan bolt, ahol megtalálom a számomra megfelelő termékeket. Leginkább webshopokban vásárolok. Azt is meg kellett tanulni, hogy tudatosan tervezzem a vásárlást. Nem lehet ész nélkül rendelni, egy kiló liszt például 1500 Ft körül van. Meg kell ismerni a termékeket. Tésztát külön főzök ki magamnak, azt a családtagjaim nem eszik meg. Péksüteményt magamnak gluténmentes lisztből sütök, a többit boltban veszem. Süteményeket, fűszereket az egész családnak abból készítem, amit én is megehetek. Ízlik nekik a gluténmentes alapanyagokból készült sütemény, sőt a kollégáim is többször kaptak már kóstolót, és dicsérték.

- Hogy kerültek a receptjeid a most megjelent gluténmentes receptkönyvbe?

- Az év elején az egyik forgalmazó képviselője a zárt facebook csoportunkban versenyt hirdetett. Nyitott egy posztot, és aki oda kommentbe feltöltötte a saját receptjét, az vett részt a versenyben. Az egyetlen előírás az volt, hogy a receptek a cég Nutri Free lisztjeiből készüljenek. Ezekből a receptekből állt össze a most megjelent szakácskönyv, és nagyon örülök, hogy több receptem is bekerült.

Május 10-11-én a budai várban volt a Kenyér- és Péksütemény fesztivál, amelyen a Vital- FRI Kft is részt vett, és itt mutatta be az új recept gyűjteményt. Ezután mindannyian ajándékcsomagot kaptunk a cégtől, és egy példányt a könyvből (alsó fotó). Minden családnak csak ajánlani tudom, ahol ez a betegség megjelenik, hogy az interneten vegye fel a kapcsolatot közösségeinkkel, sok segítséget kaphat. Nekem a főzéshez ma már természetes módon hozzátartozik az okostelefon is, a receptjeimhez az elkészítés fázisaiban készítek fotókat, így sokkal érthetőbbek, követhetőbbek a blogon közölt receptek, amiket természetesen a facebook csoportban is megosztok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei