Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 05. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rekordbevételt hozott az Erzsébet-utalvány

Rekordbevételt hozott az Erzsébet-utalvány

Az Erzsébet-utalványt kibocsátó állami cég tavalyi bevétele bőven meghaladta az ötmilliárd forintot. Ez még csak a kezdet: a beváltatlan utalványok értéke 23,6 milliárd forint - írja a Világgazdaság. A Nemzeti Üdülési Szolgálat mérlegadatai szerint 2012-ben 5,4 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhetett el. Ebből 4,6 milliárd forint származott az Erzsébet-utalvány és 569 millió forint az Üdülési csekk értékesítéséből.

Még 2011-ben csak az üdülési csekk kezeléséből 3,8 milliárd forint jött össze. A NÜSZ tavaly 2,1 milliárd forintot adományozott a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak, ezért az adózás előtti eredménye 99 százalékkal csökkent. Az Utalványforgalmazó tavaly közel 80-90 milliárd forintos forgalmat bonyolított le, az idei tervek 130 milliárd forintról szólnak. A cafeteria-elem értékesítésének és beváltásának aránya jelenleg közel 80 százalék. A cég számláján tetemes összeg pihen: a beváltatlan utalványok ellenértéke 23 milliárd forint volt 2012 végén. Az Erzsébet-utalványnak jelenleg több mint 2 millió felhasználója van, több mint 40 ezer regisztrált munkáltatóval és több mint 40 ezer elfogadóhellyel rendelkeznek. Utóbbiak között kiskereskedelmi egységek, kereskedelmi láncok, hiper- és szupermarketek is vannak.

Az MNÜA idén mintegy 3 milliárd forint induló keretösszeggel hirdette meg pályázatait. Ebből mintegy 135 ezer ember kap üdülési támogatást. Az alapítvány eddig csak a tulajdonában álló gazdasági társaságok és nonprofit szervezetek segítségét vehette igénybe a feladatai ellátása érdekében. Egy május 31-én benyújtott fideszes törvénymódosítás azonban már azt javasolja, hogy „más piaci szereplőkkel is együttműködhessen”. Az állam elősegíti a gyermek- és ifjúságvédelmi programok helyszínéül szolgáló ingatlanegyüttes bővítését, illetve további szállodák és táborhelyek létrehozását, működtetését is.Utóbbira eddig sem lehetet panasz, hiszen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő idén 17 állami tulajdonú üdülőingatlant adott át az Erzsébet Szállodák, Táborok és Vendégházak Nonprofit Kft. részére. Közülük 12 üdülő esetében a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal volt a vagyonkezelő. Ide tartozik többek között az alsóörsi, a balatongyöröki, balatonőszödi, lovasberényi, siófoki, soproni és tihanyi Erzsébet Szálloda. „A KIH-től vagyonkezelési szerződésének részleges megszüntetése keretében mintegy 4,5 milliárd forint nyilvántartási értékű, összesen 12 darab üdülőegységet és 170 millió forintnyi ingóságot adott vagyonkezelésbe az ESZTV Kft. részére az MNV Zrt. Szintén ez év márciusban a fonyódligeti Erzsébet gyermektábor, valamint az ahhoz tartozó ingóságok is az ESZTV Kft-hez kerültek” – közölte az MNV.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.