Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Július 01. 13:01, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Rekordot döntött 2019-ben a magyar filmipar

Rekordot döntött 2019-ben a magyar filmipar

Rekordot döntött tavaly a magyar filmipar: az előző évhez képest csaknem 50 százalékkal, 164,4 milliárd forintra nőtt a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg - közölte a Nemzeti Filmintézet szerdán.

Ezzel a hazai filmgyártás volumene már negyedik éve meghaladja a 100 milliárd forintot. A teljes költés 94 százalékát külföldi produkciók tették ki; 2019-ben 319 produkció gyártását regisztrálták Magyarországon, ebből 228 magyar alkotás volt, nyolc koprodukció és 83 külföldi produkció - olvasható az összegzésben.

A legtöbbet, 14 milliárd forintot az Emmy-díjas The Alienist (TNT) című amerikai drámasorozat második évadára, az Angel of Darknessre költöttek Magyarországon. A 2021-es bemutatóra tervezett Halo (Showtime) című amerikai akció, sci-fi sorozat magyarországi költségvetése meghaladta a 12 milliárdot és jelentős összeget, egyenként mintegy 7 milliárd forintot költöttek a Shadow and Bones (Netflix) tévésorozatra, valamint a Harry Haft (Baltimore Pictures, Bron Media Corp.) című életrajzi mozifilmre.

"Magyarország továbbra is a kontinens legnépszerűbb forgatási helyszíne, tapasztalt szakemberekkel és világszínvonalú stúdiókkal. A járványveszély alatt folyamatosan azon dolgoztunk, hogy mielőbb teljes kapacitással újraindulhasson a hazai filmgyártás, amely a hazai és külföldi produkciókkal együtt mintegy húszezer embernek ad munkát" - idézte a kommüniké Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, az NFI Igazgatóságának elnökét.

Mint fogalmazott, elsődleges cél megőrizni a magyar filmipar versenyképességét, a nemzetközi filmiparban betöltött vezető szerepét. Kiemelt fejlesztés ennek érdekében a fóti stúdiókomplexum bővítése: a kormány gazdaságvédelmi akcióterve keretében megvalósuló beruházás a tervezési szakaszba lépett.

A közlemény kiemeli, hogy az NFI Mafilm fóti stúdiókomplexumában a Netflix hetek óta két műteremben díszletet épít a Terra Vision címmel készülő sorozatához, hamarosan elkezdődik a forgatás. A középkori várdíszletet egy amerikai produkció foglalta le július második felére, emellett több nemzetközi és hazai produkció érdeklődik a stúdiók és kültéri díszletek iránt.

A NFI Mafilm stúdiókomplexum bővítésről áprilisban döntött a kormány. A beruházás keretében négy új filmstúdió épül, ezek további 9600 négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi stúdiókapacitást, így összesen 12 ezer 200 négyzetméter fog a produkciók rendelkezésére állni Fóton.

A tájékoztatásból kiderül, hogy az Origo Filmstúdiót egész évre lefoglalták. A veszélyhelyzet előtt kötött megállapodások értelmében még idén visszatér forgatni három nagyszabású nemzetközi produkció: a Dűne (Legendary), a The Banker's Wife (Amazon) és a The Nightingale (Sony). Az etyeki Korda Stúdióban a videójátékon alapuló Halo (Showtime) című sorozat forgatása fog folytatódni.

A hazai gyártású produkciók június közepe óta forognak újra, készül Madarász Isti Átjáróház és Rohonyi Gábor-Vékes Csaba Szia, Életem! című alkotása, emellett további tizenöt mozifilm forgatása kezdődik még az idén.

A Nemzeti Filmintézet a biztonságos forgatások érdekében elkészítette a koronavírus elleni védekezéshez szükséges ajánlásait. A magyar filmesekhez eljutatott egészségvédelmi terv célja az általános kockázatértékelés és a filmforgatások speciális igényeire kidolgozott egészségügyi óvintézkedések szakszerű összefoglalása - tartalmazza a közlemény.

Címkék: film, filmipar, rekord

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.