Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. December 05. 14:10, hétfő | Helyi
Forrás: saját forrás

Rekultiválják az egyik csornai illegális szemétlerakót

Rekultiválják az egyik csornai illegális szemétlerakót

EU támogatással számolják fel az illegális hulladéklerakót az Őrangyal temető mellett.

Hatalmas modern gépek dolgoznak Csornán az Őrangyal temető melletti területen. Mint arról már korábban beszámoltunk, a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás "Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Rendszer Települési Szilárdhulladék-lerakóinak rekultivációja" című projektje a megvalósítás szakaszába érkezett, megkezdődött a társulás településein a környezetvédelmi előírásoknak nem megfelelő, 24 hulladéklerakó rekultiválása. A 3 milliárd Ft összértékű beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja és a hazai központi költségvetés 100%-ban támogatja, így a projekt során nem merül fel költség az érintett önkormányzatok részéről.

Az elvégzett környezetvédelmi felülvizsgálatok alapján az érintett lerakók nem rendelkeztek műszaki védelemmel, rekultivált, rendezett felületek hiányában a felhagyott hulladéklerakók többsége illegális hulladéklerakóként funkcionált, csak nagyon kevés esetben sikerült az önkormányzatoknak tenni az engedély nélküli hulladék elhelyezés ellen, így a hulladéklerakók a felhagyást követően is megmaradtak potenciális, vagy valós környezetszennyezőnek, A lerakók tájképi romboló hatása továbbra is fennállt. Az érintett hulladéklerakók többsége szennyező forrást jelent a felszín alatti vizekre, mivel a talajvíz vizsgálatok eredményei az előírt szennyezettségi határértéket több komponens esetében is meghaladták.

Eddig a hivatalos tájékoztató. Ha valaki mostanában a munkák helyszíne felé sétál, több évtizedes felelőtlenség szemtanúja lehet. Ha megnézik a most folyó munkát, láthatják, hogy milyen irdatlan mennyiségű szemetet hordtak ki oda csornaiak generációi. A szemét lerakását tiltó tábla megdőlve ugyan, de ma is ott áll a területen. Történelmi, vagy szociológiai tanulmány is lehetne az évtizedes szemétrétegek elemzése, mikor, mit dobtak ki azok a csornaiak, akik figyelmen kívül hagyták a tiltást. Micsoda munkát és költséget eredményezett ez mára! Kapcsolódó képgalériánkban is láthatják, mekkora gépek dolgoznak ott, szedik fel évtizedek hulladékait, válogatják és rostálják. A hulladékot elszállítják, a helyszínen csak a rostált humusz marad.

Csak remélhetjük, hogy az óriási munkával felszámolt illegális hulladéklerakó évek múlva nem termelődik újra!

Címkék: csorna

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!