Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 23. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rendszeresen átverik a turistákat Budapesten

Rendszeresen átverik a turistákat Budapesten

Áraikat megtévesztően tüntetik fel, túlszámláznak, vagy nem adnak számlát a szolgáltatók – ez derült ki Budapest Főváros Kormányhivatalának vizsgálatából, amely során a főváros turisztikailag frekventált éttermeit, ajándékboltjait, szórakozóhelyeit, taxiszolgáltatóit ellenőrizték. A múlt hónapban elvégzett 70 vizsgálatból 26 esetben tapasztaltak valamilyen visszaélést az ellenőrök.

„Magyarország jó híréhez, hazánk kedvező adottságai mellett, szükséges az is, hogy a turisták jó szívvel vehessék igénybe szolgáltatásainkat is.” – hangsúlyozta Pesti Imre, Budapest Főváros kormánymegbízottja. Mint mondta, kifejezetten a turistákat célzó visszaéléseket ellenőrző programra a hazai fogyasztóvédelmi hatóság gyakorlatában eddig még nem került sor.

A kormányhivatal munkatársai az elmúlt egy hónapban mintegy 70 ellenőrzést végeztek a belvárosban, a turisták által látogatott ajándéküzletekben, éjszakai szórakozóhelyeken, gyógyfürdőkben, városnéző buszokon, a Nagyvásárcsarnokban, a Várban, illetve taxisok körében. A 70 vizsgálatból 26 esetben találtak valamilyen problémát az ellenőrök. Leggyakrabban az okozta a gondot, hogy a szolgáltatók megtévesztően tüntették fel áraikat. „Egyértelmű, hogy játszadoznak árakkal, nem tudni, hogy a kiírt összeg nettó, vagy bruttó ár.' – mondta a kormánymegbízott. 'Az éttermekben munkatársaink többször tapasztalták, hogy az étlapon nem szerepel a szervízdíj, így rendszeres a túlszámlázás.”

A külföldiek által látogatott éjszakai szórakozóhelyek esetében, a vizsgálatok 70 százalékában kellett intézkednie a hatóságnak. Itt is az áfával történő manipuláció, a szervízdíjak feltüntetésének hiánya, illetve a számlaadás elmulasztása okozta a problémát. A fővárosi városnéző buszokon is igen nagy számban tapasztaltak visszaélést a felügyelőség szakemberei. Hiányoztak a pontos, egyértelmű árak, és rendszeresen előfordult, hogy nem adtak számlát a buszokon.

A legrosszabb élményt a taxisok okozták a külföldieknek álcázott ellenőröknek. A – kizárólag szabadúszó - taxisofőrök minden esetben ügyeskedtek, körükben 100 százalékos volt a visszaélések aránya. Amint érzékelték, hogy külföldi utasról van szó, megnőtt a megtett út, illetve manipulálták a taxiórákat. Így 1500- 2500 forinttal károsították meg az utasokat. „A BKK igyekszik majd segítségünkre lenni, a jövőben velük közösen történnek majd az ellenőrzések. Kifejezetten fontos, hogy az a turista, aki a repülőtérről taxival érkezik a fővárosba jó első benyomást szerezzen.” – emelte ki Pesti Imre.

A hibázó szolgáltatókhoz hamarosan visszamennek az ellenőrök, és a jövőben gyakrabban vizsgálják majd őket. A kormányhivatal bízik benne, hogy a rendszeres ellenőrzések eredményeképpen sikerül visszaszorítani a visszaéléseket. Pesti Imre elmondta, a nyár közepén ismét sajtótájékoztatón számolnak be a folyamatos ellenőrzések eredményeiről.

Bobál Pál, Budapest Főváros Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője a húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzések eredményeit ismertette a sajtótájékoztatón. A húsvéti ünnep előtt 74 üzletben jártak a felügyelők és 23 egységben tártak fel jogsértést. Az ellenőrök az ebben az időszakban nagyszámú vásárlót vonzó élelmiszer áruházláncokban, élelmiszerüzletekben, édességboltokban valamint drogériákban és ajándéküzletekben jártak.

Bobál Pál tájékoztatása szerint számos üzlet, a sorozatos ellenőrzések ellenére sem alkalmazza megfelelően az árfeltüntetésre vonatkozó előírásokat, ami félreértésre adhat okot. Emellett jellemző szabálytalanságként jelentkezett az egységárának feltüntetésének elmulasztása, így a fogyasztó nem tudja egyértelműen összehasonlítani az azonos terméktípusokat, és kiválasztani a legkedvezőbb árú terméket. Gyakran tapasztalták az ellenőrök azt is, hogy az üzletekben használt mérlegeket nem hitelesítették a tulajdonosok.

Az húsvéti ellenőrzések során 6 esetben, összesen 1.930.000 forint értékű bírságot szabtak ki a hatóság ellenőrei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk