Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Május 07. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Rendszeresen vizsgálják az adótartozásokat a pénzügyőrök

Rendszeresen vizsgálják az adótartozásokat a pénzügyőrök

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága pénzügyőrei ellenőrzéskor rendszeresen végeznek tartozásvizsgálatot is.

Ennek eredményeként 2016. első negyedévében több mint 140 millió forint értékben foglaltak le ingóságokat, 32 millió forint tartozást pedig önként befizettek az adósok.

A NAV a közúton és a gazdálkodók telephelyén végzett ellenőrzésekkor is rendszeresen vizsgálja, hogy az illető személy vagy cég tartozik-e az államnak. Közúti ellenőrzéskor nem csak a megállított fuvarozó, hanem a szállítmány címzettjének tartozását is ellenőrzik.
A NAV a jövedéki, fémhatósági és telephely ellenőrzések, valamint a regisztrációs adó eljárások során is megvizsgálja, van-e az érintettnek adóelmaradása.

2016. első negyedévében a pénzügyőrök a tartozásvizsgálatok során a tartozással rendelkezők harmadánál, 45 esetben végeztek ingófoglalást összesen 140 millió forintot meghaladó értékben. Az esetek kétharmadánál azonban az adósok az ellenőrzés hatására önként rendezték tartozásukat, összesen 32 millió forint értékben. A két legnagyobb összegű önkéntes befizetés 7 és 4 millió forint volt.

A NAV munkatársai a leggyakrabban járművet foglalnak le, általában tehergépkocsit vagy pótkocsit, azonban volt példa traktor és lánctalpas rakodógép lefoglalására is.
Előfordult, hogy a helyszíni ellenőrzésekkor egy hét alatt 165 tartozásvizsgálatot indítottak a pénzügyőrök, ebből kilenc adósnál állapítottak meg tartozást. Közülük négyen önként, készpénzben fizették meg elmaradásukat a helyszínen, több mint félmillió forint értékben. Több esetben azonban az adósság megtérülése érdekében mintegy 10 millió forint értékben tehergépkocsikat és pótkocsikat foglalt le a NAV. Az érintettek tovább használhatják a járműveket, hiszen gazdasági tevékenységükhöz szükségesek, ám nem adhatják el azokat. Amennyiben az adósok továbbra sem fizetik meg vagy törlesztik az államkasszát megillető összeget, végső megoldásként a NAV elárverezheti a járműveket.

A rendszeres tartozásvizsgálatok a nagy adótartozások felhalmozásának megakadályozását is segítik.

Címkék: adózó, ellenőrzés, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Sárkány Maraton a Szigetközi Állatvédő Liga támogatására

Időpontváltozás! Részletek a cikk végén!

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?