Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Július 31. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

Részleges választ kaptunk a Klebersberg Intézményfenntartó Központtól a Porpáczyról

Részleges választ kaptunk a Klebersberg Intézményfenntartó Központtól a Porpáczyról

Talán nekünk is részünk van abban, hogy végre megszólalt a fenntartó.

Többször is foglalkoztunk a napokban azzal, hogy viharos gyorsasággal, titokban - hiszen az érintettek sem tudtak róla - megkezdték a fertődi Porpáczy Aladár Szakközépiskola kiköltöztetését a kastélyból. A határidő vészesen közelgett, mikor még csak annyit láttak az aggódó érintettek, hogy fóliasátrakba szállítják az iskola felszereléseit. Hivatalos tájékoztatást pedig sehonnan nem kaptak. Ezért fordultak a sajtóhoz, többek közt hozzánk is.

Kérdéseinkkel megkerestük a kastély kormánybizosát és a Klebersberg Intézményfenntartó Központot, mint az intézmény fenntartóját. A fenntartó KLIK egy közleményt juttatott el hozzánk, amely bár nem ad választ minden kérdésre, de a legfontosabbakra igen. Épül- e új iskola, és hol kezdi a tanévet az intézmény?.

Elköltözik az Esterházy-kastélyból a Porpáczy Aladár Kertészeti Szakközépiskola

Az Esterházy-kastély rehabilitációja a kormány kiemelt kulturális projektje. A már elkészült munkálatok után a jövőben is folytatódik az épületegyüttes felújítása. Emiatt a nyugati épületszárnyból 2013. augusztus 15-ig ki kell költöznie az ott működő Porpáczy Aladár Kertészeti Szakközépiskolának, hogy ennek a résznek a rekonstrukciója is megkezdődhessen. A kastélyból történő kiköltözésre, az iskola hosszú távú elhelyezésének megoldására a kormány a 1645/2012. (XII.19.) Korm. határozatban 251,8 millió Ft átcsoportosítását rendelte el az intézmény részére.

A 251,8 milliós előirányzat célja egy 10 tantermes iskola megépítése tornateremmel. Amíg az új épület elkészül, addig van szükség az iskola ideiglenes elhelyezésére. Ennek időtartama várhatóan egy tanév lesz, és a szakközépiskola a 2014/2015. tanévet már az új helyén kezdené.

Az ideiglenes elhelyezésre kidolgozott tervezet alig különbözik az elmúlt évek gyakorlatától. Eddig is két helyszínen, a számítástechnikai központban és a kastélyban folyt az oktatás. Most a kastélyban lévő oktatási funkciók helyeződnének át a szomszédságában található általános iskolai épületbe, a Babos József Térségi Általános Iskola Madách sétány 2. sz. alatti első iskolaépület-szárnyba, és a középiskola számítástechnikai központjának közvetlen szomszédságában lévő kollégiumi tantermekbe. Gyakorlatilag az előző évekhez hasonlóan egy blokkban történne a tanítás most is, ahol az épületegységek 10 percnyi távolságra vannak egymástól. Az általános iskolai épületszárnyban 2 nyolcadik osztály és 5 szakközépiskolai osztály, a kollégiumban 4 szakközépiskolai osztály, a számítástechnikai központban 3 szakközépiskolai osztály elhelyezése valósul meg a tervek szerint. Az oktatás zavartalanságát mindegyik helyszínen még kiscsoportos foglalkozásokra alkalmas csoporttermek is támogatják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása

2024. Április 15. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten nyolcvannyolc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek a megyében

A 15. héten történt.

2024. Április 15. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.