Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 04. 12:20, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Rogán Antal: Magyarország megpróbálja egyedül megoldani a problémáit

Rogán Antal: Magyarország megpróbálja egyedül megoldani a problémáit

Magyarország nem szorul a német adófizetők támogatására és megpróbálja saját erejéből megoldani a problémáit - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Die Welt című német konzervatív lapban szerdán megjelent interjúban.

Rogán Antal úgy ítélte meg, hogy a választási ciklus második felében mindig nehezebb a frakcióvezető dolga, mert "nemcsak a saját döntéseket kell eladni, hanem hibákat is korrigálni kell".
A parlament és a kormány az utóbbi két évben elkövetett hibákat, ennek oka az volt, hogy az oktatási rendszer, az egészségügy és a szociális rendszer "egyszerűen finanszírozhatatlan volt". A törvényeket "nagyon rövid idő alatt" hozták meg, így "nem maradt elég tér a szükséges egyeztetésre és koordinációra". Az "Európából érkezett bírálatok" egy része ebből a tényből fakadt és "teljesen jogos volt" - fejtette ki.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy a sietség okai között ott volt-e a félelem attól, hogy a következő választás után nem lesz meg a kétharmados parlamenti többség, a frakcióvezető leszögezte: nincsen ilyen összefüggés, amennyiben pedig 2010-ben nem indították volna el a reformokat, akkor Magyarország "ma nagyon megszenvedné a gazdasági válságot". A reformok azonban elindultak, így más országokkal ellentétben Magyarország "nem szorul a német adófizetők támogatására" és megpróbálja egyedül megoldani a problémáit.
A gazdaság állapotával kapcsolatban kifejtette: "pillanatnyilag vélhetően nem is olyan rossz", hogy Magyarország nem tagja az euróövezetnek, hiszen ha a saját gondjai mellett az európai stabilitási alappal is törődni kellene, akkor Magyarországon sem jutna elég forrás semmire.
A magyarországi politikai légkörrel kapcsolatban elmondta: a politikai viták kiélezettek, de a magyar "olyan nép, amely nevén nevezi a dolgokat", magyar politikus pedig nem lehet sikeres, ha "érthetetlenül fogalmaz". A rasszista és antiszemita kijelentésekre vonatkozóan szigorítottak a parlamenti szólásszabadság szabályain, ugyanakkor "természetesen jobb lenne", ha az ilyen kijelentések tilalma a politikai kultúra része lenne, és nem "szankciókkal kellene szabályozni" - tette hozzá.
A Fidesz és a Jobbik viszonyára vonatkozó kérdéssel kapcsolatban Rogán Antal kijelentette: tévedés a két párt együttműködéséről beszélni. A Fidesz számára a Jobbik politikai ellenfél. A kormánypárt nem ért egyet a Jobbik értékrendjével, politikai stílusával és politikájának tartalmával sem, és "az is nagy tévedés, hogy a Fidesz a Jobbik szavazóira vadászik" - mondta.
Hozzátette: a Jobbik szavazóbázisának "legalább kétharmada" olyan emberekből áll, akik nem a jobboldali ideológiának, hanem a Jobbik "legveszélyesebb fegyverének", a szociális demagógiának "dőltek be".



http://www.welt.de/print/die_welt/politik/article107803441/Wir-loesen-unsere-Probleme-selbst.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során