Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Április 06. 19:12, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

RÖVIDHÍR - Választás 2014 - Nézőpont exit poll: a Fidesz-KDNP 48 százalékot kapott, a kormányváltó összefogás 27 százalékot

RÖVIDHÍR - Választás 2014 - Nézőpont exit poll: a Fidesz-KDNP 48 százalékot kapott, a kormányváltó összefogás 27 százalékot

A Századvég Alapítvány vasárnapi elemzése szerint a Fidesz-KDNP 47-51 százalékos, a baloldali közös lista 19-23 százalékos, a Jobbik 18-22 százalékos, az LMP 3-7 százalékos eredményre számíthat a szavazatok összeszámlálása után.

Az intézet az MTI-hez kora este eljuttatott tájékoztatásában közölte, kutatásukat ezer, a voksoláson részt vett, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezésével végezték napközben 8 és 18 óra között.
A Századvég felmérése alapján a végleges részvételi arány 60-62 százalék közé várható.
Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője a fél hatkor mért részvételi adatok alapján szintén arra számít, hogy körülbelül a választásra jogosultak 62 százaléka járulhatott az urnák elé. Ez az utóbbi három országgyűlési választáson tapasztaltnál is alacsonyabb érték. Az MTI-nek nyilatkozó elemző szerint ebből az adatból önmagában nem lehet következtetni a végeredményre, korábbi feltételezések alapján azonban a baloldalnak inkább a magasabb részvétel kedvezett volna, a voksolás előtt ugyanakkor a Jobbik és kisebb mértékben a Fidesz erősödését mérték a kutatások.
A Political Capital munkatársa szólt arról is, hogy nem lett komolyabb bonyodalom az életszerűtlenné vált kampánycsend megszüntetéséből. Kiderült továbbá, hogy bár a politikusok az utolsó percig megpróbálták mozgósítani a szavazókat, mégsem sikerült voksolásra bírniuk látványosan nagyobb tömegeket, mint korábban.
Hidvégi Áron, a Századvég közvélemény- és piackutatási igazgatója szerint általánosságban az alacsonyabb részvételi arány azoknak a pártoknak kedvez, amelyeknek jó a mozgósító ereje, és aktív, elkötelezett szavazóbázissal rendelkeznek, a tapasztalatok alapján pedig a 65 százalék alatti részvételi arány a jobboldalnak, míg az ennél magasabb szavazási hajlandóság a baloldalnak kedvez.
A Századvég munkatársa a kampánycsend eltörlését pozitívumként értékelte a demokratikus közélet szempontjából, hiszen szerinte a választópolgároknak így lehetősége adódik, hogy az utolsó pillanatig tájékozódhassanak döntésük előtt. Az első tapasztalatok szerint a baloldal az utcai jelenlétet fokozására használta a meghosszabbított kampányt, míg a Fidesz inkább a passzívabb jobboldali szavazókat aktivizálta - fűzte hozzá Hidvégi Áron.
A Nézőpont Intézet vasárnapi felmérése szerint az országgyűlési képviselő-választáson a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a kormányváltó összefogásra 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék. A vasárnap készített felmérés szerint más párt nem kerülhet be a parlamentbe.

Címkék: OGY2014

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.