Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Március 29. 22:30, csütörtök | Belföld
Forrás: stop.hu

Schmitt Pál már nem doktor, de még köztársasági elnök

Schmitt Pál már nem doktor, de még köztársasági elnök

A Semmelweis Egyetem (SE) szenátusa visszavonja Dr. Schmitt Pál egyetemi doktori címét - közölte Dr. Tulassay Tivadar, az egyetem rektora csütörtök esti sajtótájékoztatóján.

Az egyetem szenátusa 33 igen, 4 nem ellenében döntött a cím visszavonásáról. A döntést a Hallgatói Hálózat (HaHa) diákcsoport jelenlévő tagjai hangos tapssal fogadták.

A Semmelweis Egyetem "jogilag és erkölcsileg megkérdőjelezhetetlen működésre törekszik" - mondta Dr. Tulassay Tivadar, majd megjegyezte, hogy az intézmény tudományos kérdésekben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) etikai kódexét tartja magára nézve érvényesnek.

A rektor kifejtette, hogy a tudomány minden művelőjétől megkövetelik a hatályos jogszabályok betartásán túl a magas szintű szakmai felkészültséget és a tudományetikai normák betartását. "Az SE elkötelezett a tudományos kutatás feddhetetlenségében és annak erősítésében" - tette hozzá, majd kiemelte, hogy a tudományos normák megsértését elítéli és azokat a törvény adta lehetőségekkel élve szankcionálja.

A Semmelweis Egyetem Szenátusa megtárgyalta a Schmitt Pál kisdoktorijával kapcsolatban létrehozott tényfeltáró bizottság jelentésének összegzését és ahhoz fűzött különvéleményt. Az egyetem megállapította, mivel az egykori pályázó úgyneveztt kisdoktori dolgozata nagy terjedelmű szövegazonosságon alapul és a "szakmai, etikai kritériumoknak" nem felel meg, ezért Dr. Schmitt Pál egyetemi tudományos fokozatát, doktor universitatis címét visszavonja.

A sajtótájékoztató előtt körülbelül két tucat hallgató a HaHa képviseletében megpróbált bemenni a Szenátus ülésére, ahol - ha nem is tanácskozási joggal - de szerettek volna jelen lenni.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy csütörtök reggel a Semmelweis Egyetem (SE) doktori tanácsa indítványozta Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori címének visszavonását. Mint kiderült, a tanács 18 jelen lévő tagja közül 16 megszavazta a javaslatot.

Emlékezetes, hogy Schmitt Pál szerdán, Szöulban még határozottan kijelentette: "Igen, hát egy pillanatig nem gondoltam, hogy lemondok. Nem azért választottak a köztársaság elnökének, hogy 20 évvel ezelőtt milyen kisdoktori dolgozatot írtam, valószínű más egyéb kvalitások miatt."

A diákok, a tanács és Pálinkás is elvenné tőle

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hallgatói Hálózat diákcsoport aktivistái szerdán délután elfoglalták a SE rektori titkárságát, abban a reményben, hogy az egyetem érdemi lépéseket tesz Schmitt Pál kisdoktorijának ügyében.

Az országnak a jelenlegi nehéz helyzetében olyan köztársasági elnökre van szüksége, aki köztiszteletben áll bel- és külföldön egyaránt - közölte a Professzorok Batthyány Körének elnöksége csütörtökön.

Mint írták, a vizsgálóbizottság nyilvánosságra került véleménye alapján a helyzet egyértelműnek látszik: Schmitt Pál doktori dolgozata nem felelt meg a tudományetikai normáknak. "A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa a maga részéről levonta az ügy tanulságait. Bízunk benne, hogy ezt az elnök is megteszi" - fűzték hozzá.

Szerdán késő este ráadásul a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke is hivatalosan állást foglalt az ügyben. Pálinkás József rövid levelében kifejtette, hogy "a minden bizonnyal politikai indíttatású ügy" súlyos károkat okoz Magyarországnak és a magyar tudományos közéletnek akkor is, ha Schmitt Pál "doktori címe nem minősül tudományos fokozatnak, és azt a rendszerváltás előtti idők nem példa nélküli eljárása szerint szerezte meg".

Címkék: elnök, schmitt pál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.