Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2012. Január 02. 13:44, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Sikeres volt az iráni teszt

Sikeres volt az iráni teszt

Irán sikeres kísérletet hajtott végre hétfőn egy manőverező robotrepülőgéppel a Perzsa-öbölben végzett hadgyakorlata során.

Az IRNA állami hírügynökség idézte Mahmúd Muszavi tengernagyot, a haditengerészet parancsnokhelyettesét, aki elmondta, hogy a gyakorlaton kipróbálták a Kader típusú manőverező robotrepülőgépet. Az iráni szakértők által tervezett, a legmodernebb technikával, többek között egy továbbfejlesztett radarzavaró berendezéssel felszerelt robotrepülőgép sikeresen megsemmisítette a kijelölt célpontot.

A Kader hatótávolsága 200 kilométer és kis magasságban képes haladni. Egyes vélemények szerint egy korábban rendszerbe állított típus korszerűsített változata.

Muszavi tengernagy közölte, hogy a nap folyamán két további fegyvertípust próbálnak ki, a Núr típusúmanőverező robotrepülőgépet és a Naszr ballisztikus rakétát.

A Veljat90 kódnevű hadgyakorlat december 24-én kezdődött az Hormuzi-szorosban és a környező vizeken.

Teherán azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a szorost, ha újabb szankciókkal sújtják az olajexportját. A nemzetközi kőolajforgalom 40 százaléka halad át a Hormuzi-szoroson.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 02. 12:50, hétfő | Külföld

Az elektromos járművek globális eladása 49 százalékkal nőtt az idei első fél évben

Világszerte 6,2 millió elektromos járművet (EV) értékesítettek az idei első fél évben, ami 49 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - áll a Canalys szingapúri piackutató cég jelentésében.

2023. Október 02. 06:00, hétfő | Külföld

Legkevesebb tizenhárman meghaltak egy spanyolországi diszkótűzben

Az először közölt hatról tizenháromra nőtt vasárnap délutánra a délkelet-spanyolországi Murciában történt diszkótűz halálos áldozatainak száma.

2023. Október 01. 10:56, vasárnap | Külföld

Szlovákiai választás - Robert Fico pártja nyerte a voksolást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottsága mellett

Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.