Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 28. 08:05, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Skót népszavazás - Hague: "messze nem biztos" Skócia felvétele az EU-ba

Skót népszavazás - Hague:

"Messze nem vehető bizonyosra", hogy Skóciát függetlenné válása esetén belátható időn belül új tagállamként felveszik az Európai Unióba - írta a skót kormányfőnek címzett, hétfőn ismertetett levelében a brit külügyminiszter.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.
A kampány egyik fő ütközőpontja az, hogy Skócia a függetlenség elnyerése esetén önálló országként mennyi idő alatt válhat EU-taggá. Salmond rendre hangoztatott álláspontja szerint ez elérhető a szeptemberi népszavazás és a függetlenség tényleges kikiáltásának tervezett időpontja, vagyis 2016 tavasza között, ezt azonban a brit kormány és független szakértők is erőteljesen vitatják.
William Hague brit külügyminiszter a skót kormányfőnek küldött - Salmond brüsszeli látogatása elé időzített - levelében, amelyet a minisztérium ismertetett hétfőn, pontokba szedve, kemény hangvételben ad kifejezést kétségeinek Skócia gyors EU-csatlakozásának kilátásaival kapcsolatban.
Hague szerint Salmond kész tényként állította be a skót választók számára azt a személyes vágyát, hogy Skóciát a függetlenségi népszavazás utáni másfél éves átmeneti időszak végére felveszik az Európai Unióba. "Az igazság azonban az, hogy ez messze nem tekinthető bizonyosnak" - áll a külügyminiszter levelében. Hague felteszi a kérdést Salmondnak, hogy "van-e B-terv" arra az esetre, ha a határidőre mégsem sikerülne Skócia EU-csatlakozása.
Hague felidézi azt is, hogy a közös uniós agrárpolitika 2014-2020-ra szóló költségvetéséről már megszületett a megállapodás, és a skót gazdálkodók csak más tagállamok mezőgazdászainak kárára juthatnának hozzá e támogatásokhoz, ha Skócia új tagállamként csatlakozna az EU-hoz. Alig leplezett iróniával felteszi azt a kérdést is Salmondnak, hogy hány tagállam jelezte hajlandóságát pénzügyi veszteségek elviselésére a független Skócia támogatása érdekében.
Hague a levélben megkérdezi, hogy a skót kormányfő szerint miként lehet majd meggyőzni a 28 többi EU-tagállamot a Nagy-Britannia által elért egyedi kimaradási megállapodásoknak az érvényesítésére Skócia esetében is. E megállapodások alapján maradt ki London az euróövezetből és a belső határellenőrzést lebontó schengeni egyezményből. William Hague felhívja Salmond figyelmét arra, hogy a legutóbb EU-taggá vált országok mindegyikének el kellett fogadnia a kötelező csatlakozást az euróövezethez és Schengenhez.
A skót EU-tagsággal kapcsolatban már brüsszeli részről is elhangzottak erőteljes kételyek.
Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: ha egy olyan új ország, amelyik egy jelenlegi EU-tagállamból vált ki, önállóan csatlakozni kíván az EU-hoz, akkor új csatlakozási kérelmet kell benyújtania, és ezt az összes többi tagállamnak egyhangúlag jóvá kell hagynia. "Roppant nehéz lenne elérni, sőt lehetetlennek is bizonyulhat" az egyhangú jóváhagyás elérése ilyen esetben - fogalmazott rendkívüli feltűnést keltő és skót kormánypárti politikusok által élesen bírált nyilatkozatában az EU-bizottság elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez