Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Február 10. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Beled Város Önkormányzata

Sok a bizonytalanság az önkormányzatok 2013 évi költségvetése körül

Sok a bizonytalanság az önkormányzatok 2013 évi költségvetése körül

Beled Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. január 31-i testületi ülésének határozatai

Első napirendi pont keretében tárgyalta a képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetésének I. fordulóját. Ennek során számos bizonytalansági tényező merült fel, amelyek alapvetően befolyásolják a végleges költségvetést. Nevezetesen a közös hivatal működési költségeit – a korábbi tájékoztatástól eltérően – lakosságarányosan finanszírozta le az érintett települések részére a Magyar Államkincstár. Így a közös hivatal fenntartását a társulásban érintett önkormányzatoknak lakosságarányosan kell viselni, figyelve arra, hogy az állam által elismert és finanszírozott létszámot a működés során ne lépjék túl. Ezen kívül lényeges befolyásoló tényező az is, hogy az adóerő képesség miatt a beledi önkormányzattól 29 millió forintot „fölöz le” az állam a szolidaritás jegyében az alacsonyabb adóerő képességgel rendelkező önkormányzatok kompenzálásához. Ugyancsak „figyelemre méltó”, hogy 2013-tól a gépjárműadó 60%-át, és a személyi jövedelemadó 8%-át (amelyet az elmúlt évben megkaptunk) ugyancsak elvon a központi költségvetés az önkormányzatoktól, jelentősen csökkentve ezzel az önkormányzatok mozgásterét.

Fentiek függvényében szükséges olyan költségvetést összeállítani, amely biztosítja a zavartalan működés feltételeit, de bizonyos fejlesztésekre is lehetőséget biztosít, kiemelten az európai uniós önerős pályázatokra.

Második napirendi pontban a vagyonkezelési szerződést véglegesítette az önkormányzat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, amely az önkormányzat tulajdonában lévő, oktatási célokat szolgáló ingó és ingatlan vagyon használatára vonatkozik. A megállapodás értelmében az általános iskola alsó és felső tagozatos épületének működési és rezsiköltségeit a Központ vállalja, míg a tornacsarnok költségeinek megosztása használat arányosan történik az önkormányzat és a Központ között. Ugyancsak a Központ viseli az általános iskolás gyermekek utaztatásával kapcsolatos költségeket, és az étkeztetés rezsiköltségét.
Harmadik napirendi pontban a Pannon-Víz Zrt-vel a vízi- és szennyvízközmű működtetésére vonatkozó vagyonkezelési szerződést fogadta el a testület 35 éves időtartamra. Ennek értelmében a víz és szennyvíz közművek fenntartásával és karbantartásával kapcsolatos munkákat a Pannon-Víz Zrt. látja el, és egyúttal viseli a költségeket a befolyt víz- és szennyvízdíjakból, és a képződött amortizációs költségekből.
Ezt követően a képviselő-testület elfogadta saját, 2013. évi I. féléves munkatervét, amely természetszerűleg az időközben jelentkező testületi hatáskörbe lévő ügyek megtárgyalásával bővül, illetőleg rugalmasan változik.
Ötödik napirendi pontban a Beledi Általános Művelődési Központ végleges Alapító Okiratát fogadta el a testület, és egyúttal megszüntette az intézményfenntartó társulást.
Döntést igénylő ügyek között először a 2012. évi Pünkösdi Fesztivál és Vásár költségeinek végleges elszámolását fogadta el egyhangúlag a testület, majd a helyi Római Katolikus Egyházközség anyagi támogatási kérelmét méltányolva, 500.000 Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított a templom pályázat útján történő felújításához a 2013. évi költségvetés terhére.
Végül az önkormányzat tulajdonában lévő Beled, Rákóczi u. 158. szám alatti lakás bérlőjének kérésére a bérlakásba vásárolt gázkazán hőszabályozó beszerzésére és beépítésére számla ellenében 38.500 Ft-ot fizetett ki, majd a Bartók Béla utca vízelvezetésére vonatkozóan ismételten versenytárgyalást írt ki a képviselő-testület.

Címkék: önkormányzat, beled

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 13:00, szombat | Helyi

Madárfiókát találtam, mit tegyek?

Útmutató szakértőktől.

2024. Május 04. 09:00, szombat | Helyi

Nyári alkotótábor gyerekeknek Beledben

Érdeklődni jelentkezni a művelődési házban lehet.

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?