Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 04. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sok száz milliárd forint útfejlesztésekre

Sok száz milliárd forint útfejlesztésekre

Szinte nincs az országnak olyan térsége, amelyet ne érintene egy-egy átadott, folyamatban levő vagy kezdődő nagyobb útfejlesztés. Befejeződött az M0-s autóút háromsávosra bővítése az M6-ostól az M5-ös autópályáig, a déli szektor rekonstrukciója hamarosan folytatódik. Megkezdődött az M4-es autópálya építése Abony és Fegyvernek között, amely három részben készül el, illetve megépülhet a Pécset délről elkerülő sztrádaszakasz is - írja a Magyar Nemzet.

Bács-Kiskun megyében készül a kecskeméti északi elkerülő út, közben a megyeszékhely belterületéről kifelé négysávosra bővítik az 52-es és 54-es utakat az M5-ös autópályáig, amivel összekötik a Mercedes-üzemet a sztrádával. Hamarosan indul az 55-ös út felújítása Baja és Szeged között, illetve rendbe teszik az 53-as főutat az 55-ös úttól az országhatárig. Jövő tavasszal elkezdődik a Soltot északról elkerülő út építése, valamint az 51-es út teljes felújítása az elkerülő és Dunavecse között. Ugyanekkor kezdődnek a munkálatok az 51-es út másik szakaszán Kalocsa északi határától Baja északi körforgalmáig.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2013 októberéig 70 kilométernyi útszakaszt újítottak fel, a fejlesztés érintette egyebek mellett a Cigánd–Pácin közötti utat 7,9 kilométer, a Szikszó–Gagyvendégi közötti összekötő utat 21 kilométer és a Nyékládháza–Tiszacsege összekötő utat 20,1 kilométer hosszan. Folyik a 37-es főút felújítása Sátoraljaújhely és Felsőzsolca között. A szlovák határtól Szerencsig a kivitelező már végzett a munkálatokkal, a fennmaradó, Szerencs és a gesztelyi part közötti szakaszt tavasszal teszik rendbe. Ugyanekkor folytatódik a miskolci elkerülő út építése is az M30-as és a 26-os főút között.

Csongrád megyében a legjelentősebb útépítés az M43-as autópálya Makótól a határig tartó szakaszának építése. A 23,1 kilométeres szakasz előkészítő munkáit idén tavasszal kezdték meg, az építkezés várhatóan a jövő év végére fejeződik be. Ezzel a Romániából induló, illetve oda tartó teherforgalom teljes egészében kiszorítható lesz az érintett településekről. Az új autópálya-szakasz 46 milliárd forintból készül el. Kétszer két sávos lesz, három új csomópontot, két vasúti felüljárót és két pihenőhelyet építenek.

Hajdú-Bihar megyében a következő 2-4 évben kiemelten a 4-es számú főutat, valamint a „halálútnak” nevezett 471-es és a 48-as számú másodrendű utakat fejlesztik, illetve újítják fel. A saját forrásból megvalósuló nagy felületű burkolatfelújítások hamarosan befejeződhetnek – a munkák harmada marad tavaszra –, és az előzőeken kívül több problémás szakaszon javítják a közúti közlekedés feltételeit. Az első- és másodrendű utakon kívül több négy számjegyű út kap új aszfaltborítást, településeket összekötő utak és nagy forgalmú szakaszok (3502, 4212, 4217, 4219, 4811, 4904) rekonstrukciója teszi biztonságosabbá és komfortosabbá a mindennapokat.

Pest megyében az M0-s autóút háromsávosra bővítése volt a legjelentősebb fejlesztés, amely két ütemben valósult meg: az M6-os csomóponttól az 51-es főútig 11 kilométer hosszan, ami két Duna-hidat is érintett. Utána következett az 51-es főút és az M5 autópálya közötti szakasz kétszer három sávosra szélesítése. A két fejlesztéssel biztonságosabb és gyorsabb lett a közlekedés az M0-s autóúton. Az M5 és az 51-es csomópont közötti átkötéssel összezárult az M0, így megszűntek a torlódások az M5 fővárosi bevezető szakaszán. Hamarosan folytatódik az M0-s gyorsforgalmi út déli szektorának rekonstrukciója.

Vas megyében az M86-os autóút építése a legfontosabb fejlesztés, ami, ha elkészül, jelentősen javítja a térség összeköttetését a fővárossal és az ország más részeivel. Az M86-os út jelenleg Vát és Szombathely között épül, míg a Szeleste és Csorna közötti szakasza két ütemben készül el 2016. novemberig. E beruházással párhuzamosan a 86-os főút Szombathelytől délre levő szakaszán is elkezdődnek a munkálatok. A beruházásban kétszer két sávos előzési szakaszok, településeket elkerülő utak épülnek, és az útburkolatot is megerősítik. Szombathelyről délre az első négysávos szakaszt november végén át is adják a forgalomnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során