Városlista
2022. május 28, szombat - Emil, Csanád

Hírek

2014. Augusztus 06. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Sokba fog kerülni a vendéglősnek a feledékenység

Sokba fog kerülni a vendéglősnek a feledékenység

Javában zajlanak a nyári adóellenőrzések.

Az előző évekhez képest újdonság, hogy nemcsak próbavásárlásokkal, az alkalmazottak bejelentésének és az áruk eredetének vizsgálatával igyekszik a NAV a visszaéléseket kiszűrni, hanem a pénztárgéphasználatra kötelezett vállalkozók is megkülönböztetett figyelemre számíthatnak.

A NAV folyamatosan nyomon követi az üzembe helyezési kódot kérő adózókat. Ellenőrzésre számíthatnak azok a vállalkozók, akik annak ellenére nem kértek üzembe helyezési kódot, hogy kötelező lenne nekik pénztárgépet használni.

Így jutottak el az adóellenőrök egy Győr-Moson-Sopron megyei étterembe, ahol turistaként egy ebédrendeléssel kezdték a helyszíni ellenőrzést. Már várakozáskor feltűnt nekik, hogy hagyományos pénztárgépet használnak az étteremben. Pozitívum, hogy a fogyasztásról kaptak nyugtát a revizorok, akik miután felfedték magukat, kérték a vállalkozótól az online gép megrendelését igazoló bizonylatokat. A megdöbbent vállalkozó először megpróbálta félrevezetni őket azzal, hogy már 2013-ban leadta megrendelését egy szervizesnél, csak nem őrizte meg az iratokat. Pár nap múlva, az ismételt helyszíni ellenőrzéskor azonban elismerte, hogy nemcsak megrendeléssel, de regisztrációs kóddal sem rendelkezik, azaz nem tett semmit az online pénztárgép beszerzése, megvásárlása érdekében.

A vállalkozó utoljára 2010-re adott be áfabevallást, ezért a revizorok kiíratták a pénztárgépből a 2011-től 2014-ig terjedő adómemória-adatokat, amelynek alapján elindult az utólagos vizsgálat. Az előírások be nem tartása miatt a NAV háromszázezer forint mulasztási bírságot és 12 napos üzletbezárást szabott ki. A vendéglős a kiszabott büntetést elfogadta, jogorvoslati lehetőséggel nem élt, valamint az üzembe helyezési kódot megkérte és az online pénztárgépre is leadta rendelését.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 28. 10:00, szombat | Helyi

Tűzmegelőzési felkészítés aratás előtt Kapuváron

Az aratás tűzveszélyes munka.

2022. Május 27. 16:00, péntek | Helyi

Rendkívüli hétvégi nyitvatartás a kormányablakokban június végéig

Június 30-án valamennyi, a járványügyi veszélyhelyzet idején automatikusan meghosszabbított okmány érvényessége lejár.

2022. Május 27. 13:33, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Ez a hétvége elsősorban a gyerekeké.

2022. Május 27. 09:00, péntek | Helyi

Mert az autónk nem a trezorunk...

A rendőrség bűnmegelőzési felhívása.