Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 19. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu

'Sosem voltunk még ilyen közel az unió elhagyásához'

'Sosem voltunk még ilyen közel az unió elhagyásához'

Tovább távolodnak a britek az Európai Uniótól, hamarosan az EU-tagságról szóló népszavazás törvénybe iktatása is napirendre kerül a parlamentben. David Cameron közben újabb vereséget szenvedett: a miniszterelnököt ismét saját pártja szavazta le, egy közeli szövetségese ráadásul „ostoba fajankóknak” nevezte a toryk konzervatív szavazóit.

Az euroszkeptikus UKIP előretörése valóban komoly változásokat hozott a brit politikában, vagy legalábbis felerősítette a konzervatív pártban már hónapok óta forrongó unióellenes indulatokat. David Cameron mindent megtesz, hogy lecsillapítsa őket: amerikai útjáról hazaüzenve kedden törvénytervezetet terjesztett elő, mely garantálná, hogy Nagy-Britannia meg fogja tartani az EU-tagságról szóló népszavazást 2017-ig, akármi is lesz a következő parlamenti választás eredménye.

Konzervatív lázadás

Az elégedetlenkedő toryknak azonban ez sem volt elég: szerdán ismét fellázadtak a miniszterelnök ellen. 114 konzervatív (és 11 munkáspárti) képviselő szavazta meg a határozatot, mely nehezményezi, hogy a május 8-i királynői beszédben (mely valójában a kormányzat elképzeléseit tartalmazza), nem kapott helyet az EU-s népszavazás kérdése. A párt vezetése állítja, ezúttal nincs szó lázadásról, mivel minden képviselő szabadon voksolhatott, de a hangulat másról árulkodott. „Folytatni fogjuk a nyomásgyakorlást, amíg el nem érjük a célunkat. A szavazás azt üzeni, hogy nem bízunk a vezetésben. A törvényi garancia biztosabb, mint a halvány ígéretek” – nyilatkozta az egyik tory főlázadó, John Baron. A határozatot végül 277:130 arányban elutasították, intő jel azonban Cameron számára, hogy a 305 konzervatív képviselő majdnem fele tulajdonképpen ellene szavazott.

„Ostoba fajankók?”

Nem segít Cameronon az sem, ahogy egyik közeli szövetségese leírta az EU és a melegházasság miatt elégedetlenkedő konzervatív szavazókat. Amikor az egyelőre meg nem nevezett személyt az újabb konzervatív lázadásról kérdezték, az – több újságíró füle hallatára – így válaszolt: „Valójában nincs semmi gond, a képviselőink csak azért szegülnek ellen, mert a helyi szervezetek erre kényszerítik őket, a helyi szervezetek pedig kizárólag ostoba fajankókból állnak”. Több lap is tisztában van a szavakat kimondó politikus személyével, de egyelőre várnak a közléssel, és Cameronra bízzák, hogy felfedje a szavazói bázis jelentős részét gyakorlatilag lehülyéző politikust.

Nem ért egyet az unió középpontba állításával a Munkáspárt és a Liberális-Demokrata Párt sem. A kisebb kormánypárt vezetője, Nick Clegg miniszterelnök-helyettes szerint a brit nép megelégszik azzal, hogy a konzervatívok törvényt fogadtak el arról, hogy 2015-ös győzelmük esetén lesz népszavazás – többet nem érdemes az EU-val foglalkozni, hiszen vannak sürgősebb kérdések is, például a gazdaság. Hasonló húrokat pengetett Ed Balls munkáspárti politikus is. „Koncentráljunk inkább az egyre sürgetőbb gazdasági válság megoldására” – fogalmazott.

Egyre távolabb az uniótól

Az euroszkeptikus toryk lázadásának meg is lett az eredménye: csütörtökön eldőlt, hogy a népszavazásról szóló törvényt végül önálló képviselői indítványként fogják az alsóház elé terjeszteni, vitája július 5-én kezdődik majd. A beterjesztés feladata egy fiatal, csupán 29 éves képviselőre, James Whartonra hárult (aki maga is a szerdai 114 lázadó közé tartozik). Wharton úgy fogalmazott, a kormányzattal együttműködve fogja kidolgozni a beadandó javaslatot, így abba a Cameron-féle keddi tervezet elemei is bekerülhetnek. „A konzervatív párt már egy ideje nyíltan hangoztatja, hogy elkötelezett a népszavazás megtartása mellett, ezért fontos, hogy ezt törvényben is rögzítsük. Az a véleményem, hogy nem számít, ki mit gondol az unióról: itt az ideje, hogy a politikusok az emberek kezébe tegyék a döntést” – fogalmazott Wharton. Az is kiderült, a konzervatív képviselőket a pártvezetés utasítani fogja, hogy szavazzanak igennel a törvényre.

„Óriási jelentőségű fejlemény ez” – állapítja meg Daniel Hannan konzervatív publicista a The Telegraph hasábjain. Az egyben európai parlamenti képviselőként is dolgozó, ám euroszkeptikus politikus szerint a törvénynek nincs sok esélye átjutni az akadályokon, mivel a liberális-demokraták és a munkáspártiak együttes ereje elegendő elbuktatásához. Hannan azonban megjegyzi, bármi is történik júliusban, egy dolog mindenképp örvendetes: Nagy-Britannia talán sosem volt még ilyen közel ahhoz, hogy elhagyja az uniót, mint most. „Ilyen lehetőségünk évtizedek óta nem volt. Használjuk ki!” – zárja sorait a publicista-politikus.

The Guardian (guardian.co.uk), The Telegraph (telegraph.co.uk), BBC (bbc.co.uk)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez