Városlista
2020. szeptember 19, szombat - Vilhelmina

Hírek

2017. Május 21. 11:14, vasárnap | Életmód
Forrás: Szombat reggel/Kossuth Rádió

Sötétek – új divat a diszkózásban

Sötétek – új divat a diszkózásban

Terjednek a fénymentes zenés szórakozóhelyek és koncertek Nyugat-Európában, és várhatóan New York-ban is több sötét klub fog nyílni.

A cél a fölösleges ingerek kizárása, hogy a közönség minden érzékével a zenére koncentrálhasson - írja a hirado.hu.

Újfajta zenés-táncos szórakozóhely indult New York-ban. A brooklyni klubban teljes a sötétség – záróra előtt is, a bejáratnál pedig mindenkinek le kell adnia a mobiltelefonját – fény kizárva, kezdődhet a zene.

A klub működtetője és a különös zenehallgatás kitalálója, Jay Rogovin azt mondja, minden külső ingert ki kell kapcsolni, meg kell szüntetni, hogy az érzékek csakis a zenét fogadhassák be. A program neve Lights Out, vagyis Ki a fénnyel!, amelynek lényege, hogy a dj, mint más szórakozóhelyeken is, egymásután rakja be a zenéit, de csak a pódium lámpácskájának pisla fénye világít.

Bár Brooklynban újdonságnak számít az effajta szórakozás, Európában kevésbé. A sötétben történő zenehallgatás gyakorlata ugyanis az Óvilágból származik, ahol ezt már a hetvenes években az elektronikus zene első nagy korszakában kitalálták, amikor a francia Jean-Michel Jarre vagy a német Kraftwerk és Tangerine Dream zenekarok is csúcsra értek.

Az európaiak viszonylag gyorsan rájöttek, hogy a sok lézertrükk és villódzás alkalmasint a zenétől veszi el a figyelmet, így megszülettek a sötétben tartott – fontoskodó meghatározással – a fényszennyezés nélküli zenei előadások. Londonban, Párizsban, Barcelonában már gyakoriak ezek, tavaly például híres volt a Nagy-Britanniában megrendezett Black Out-koncert – az experimentális zenét teljes sötétségben élvezte a közönség.

Címkék: buli, diszkó

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 19. 09:07, szombat | Életmód

Valószínűleg mégsem Anatóliában háziasították először a lovakat

Nagy valószínűséggel mégsem Anatóliában, hanem az eurázsiai sztyeppén háziasították először a lovakat és csak később exportálták őket a Kaukázus és Anatólia területére

2020. Szeptember 18. 13:09, péntek | Életmód

Egy eddig ismeretlen kihalási eseményt azonosítottak a kutatók

Egy 233 millió évvel ezelőtt bekövetkezett, eddig ismeretlen nagy kihalási eseményt azonosítottak a kutatók, akik szerint az úgynevezett karni pluviális (esős) esemény készítette elő a terepet a dinoszauruszok uralmához.

2020. Szeptember 17. 18:08, csütörtök | Életmód

A daganatos betegségek 30 százaléka megelőzhető lenne rendszeres szűréssel

Rendszeres szűréssel a daganatos betegségek 30 százaléka megelőzhető lenne - hívta fel a figyelmet Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerdán az M1 csatornán.

2020. Szeptember 17. 15:03, csütörtök | Életmód

További vizsgálatokkal bizonyítható majd, hogy a Vénusz légkörében talált foszfin az élet jelenlétére utal

A felfedezés alapos vizsgálaton esett át, de még további mérések szükségesek ahhoz, hogy teljesen bebizonyosodjon, a Vénusz légkörében kimutatott foszfin valóban az élet nyoma